Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Tuesday, March 07, 2006

Masak Paling Sedap?

Jikalau wa tanya lu siapa masak paling sedap, wa yakin lu akan cakap lu punya ibu masak paling sedap. Lagi aa, jikalau lu seolang ibu yang mempunyai anak, wa gelenti anak lu akan cakap lu paling hebat masakan jua.

Wa jalang jumpa olang yang akan cakap emak meleka masak talak sedap. Jikalau ada pun, hanyalah sedikit bilangannya... Pendek kata, your mom's cooking is the bestest! Lu compare wife/girlfriend punya cooking pun belum tentu boleh lawan sama lu punya ibu masakan.

Lamai olang pun cakap sebegitu jua - Ibu masakan paling kesedapan tiada tolok tandingannya.

Sekalang, wa ada terfikir, jikalao lu punya ibu masak paling kesedapan, dan semua olang pun mengaku meleka punya ibu masakan paling sedap, siapakah yg sebenarnya paling sedap memasak masakan??

Itu hali aaah, wa pelgi lumah kawan. Dia ajak makan dia punya lumah, ibu dia kasik hidangan masakannya. Seperti biasa, wa punya kawan akan celita emak dia terrer masak pelbagai hidangan paling bestest. Selesai we all makan, wa lasa talak sedap pun. Biasa2 sahaja. Namun begitu, masakan emakknya habis jua wa baham kelana wa adalah sangat lapar itu jam, bukan sebab masakannya paling sedap pun.

Apamaciam mau cakap?
Lu kencing kuat kata masakan ibu lu paling kesedapan tapi talak sedap jua!!



47 comments:

anisism said...

tak tau la beng..
kitorang ni sumer makan nasi ngan lauk pauk yang sedap2.

ko makan friskies je, ada la possibilities naik muak. tak kira la mak sape hidangkan pon.

Wong Ah Beng said...

anisism..
Series kau punya komen macam cilaka. Aku nak menggunakan hak aku untuk ban kau.. muahahha
>:D

coolantzz said...

sket lagi tu dah nak mati kebulor lagi tak bersyukor..seb baek kawan ko dgn mak kawan ko tu ati tak kejih mcm ko...sikit hari lagi ni mmg nak kena panah petir gamaknya ko ni..

Wong Ah Beng said...

coolantzz..
ini adalah isu mengenai masakan sedap sama masakan talak sedap.. Talak kene mengena mati kebululan. Mungkin lain hali wa akan blog tentang bersyukoran mendapat makanan talak sedap pulak, boleh?
:D

pojan said...

wa rasa masakan mak wa dengan nenek wa paling bestest di dunia utk wa, tapi wa talak pernah promote sama kawan kawan wa. wa cuma bawa mereka makan di rumah wa, dan mereka pandai pandai sendili cakap sedap. Tapi wa tala tau jikalau mereka cuma being polite. hmmmm were they? maybe they were.

tapi sekalang mak wa asik masak termasin je. wa rasa sikit masa lagi wa darah tinggi la asik makan masakan masin. haha

nev said...

apa la lu beng....sian sama kawan lu...orang dah ajak makan, banyak komen pulak lagi....dah makan sampai habis baru kata tak sedap..pigidahhhhh

Ratu Kuprum said...

Beng arr...

Olang sulah kasi makan lagi mau komen ka?

Gua mau tengok lagi byk posting kutuk sticker2 keleta boleh ka?

Itu hari arr..wa ada nampak

1. Kembala/Kancheel pakai itu mitsubitchi punya logo banyak woorr..
2. Wila pakai itu Nismo punya sticker wooo...
3. [insert bf name] loves [insert gf name] @ [insert childrens' name]

Lu tamau letak random car shots ka?

Lagi arr...

Kalau itu NISMO = Nissan Motorsports, Kalau Honda motorsports jadi apa arr??

Wong Ah Beng said...

pojan..
ho ho ho..kemungkinan jua, memandang masyalakat m'sia well known for being polite. ;>

nev..
Wa masih berbodi perketi mulia maahh.Itu jam aa, wa makan senyap2 ajer komen dalam hati jua. Itu pun salah ka? :(

ratu kuprum..
If Nissan Motorsports = nismo,
then Honda Motorsports = honmo lorr.
Landom car shots...hmm.menalik jua itu cadangan bernas :D

miyuki said...

pada pandangan saya laa kan (cewah), air tangan ibu kita nih, bila dia bertemu dengan air liur kita sendirik, akan membuat satu persamaan kimia, yg menghantar signal "sedap" ke otak. air tangan ibu kita + air liut orang (kucing?) lain, tak bleh bertindak balas serupa laaa. melainkan benar2 sedap, baru dapat signal "sedap"

p/s: masakan paling sedap = masakan saya sendirik :P

Desparil said...

beng,

dia bagi lu makan apa ah?

cruel said...

ah beng yang keji...
ibu yang keji saja takde masak sama dia punya anak.. keji, keji keji,
macam batu belah batu bertangkup, anak makan dia punya masak, dia bunuh dili... BITCH!

anisism said...

mWAHHAHhahAHhHAhahA..
ban la ban la..
nak emo-emo lak.
debik kang.

dah ban kang, jangan unban lak. buat lawak antarabangsa lak cenggitu kang.

dragonlady said...

Lu memang kucing durjana. sudah habih melahap pun x reti2x beri a token of appreciation.

chics said...

i'm no mummy but i can cook sedap-sedap. i oso bagi treats to my cats even after meal.

asalkan they obey to my command.
hehe

ailin...in aalborg said...

mak I dah tak masak lagi. So, I cannot remember kalau sedap ke tak. hoho. but maybe sedap kot.

si nana said...

alamak....

sebabnya air tangan ibu lahh... dari kecil kita makan makanan yang dimasak oleh mak kita, so dah rasa air tangan mak tu sejak kecik lagi. macam miyuki cakap tu le.

eceh macam la ko tak tahu kan? ;)

Wong Ah Beng said...

miyuki..
so itu secret ingredient air tangan + air liur ek? *restoren mamak?* ;P

desparil..
iams masak sambal. :o

cruel..
hehe..ini bukan celita ibu keji yg talak masak sama dia punya anak.. :D

anisismm..
lerr....kalau tak ban tak rawk aa..memula ban, pastuh unban.. Baru lahh kool :p

dagonlady..
lu masak sedap tak? :/

chics..
what treats? i'll obey yuu if u gimme nice2 treats..meow meowwww.. :@

ailin..
lu masak pakai air tangan+air liur juge eh? :D

si nana..
itu bermakna air tangan ibu pun ada yg talak sedap jua..ho ho >:)

nong said...

luh punya member sulah kencing sepuloh pokok lah.

wa blom jadi itu emak lagi...
tapi masakkan wa manyak selap woowh!

Leen Ash Burn said...

eh asal komen aku tak keluar? kau ban aku gak ke?

Wong Ah Beng said...

nong..
lu apa masak selap?

leen..
rilex..wa baru unban lu.. :D

kookabooras said...

Gua tatau la nape ape saje yg mak gua masak misti sedap. Gua mkn ikan kering pon sedap. tp kesian kat bebudak anak yatim yg xde mak kan. misti diorg x penah rase masakan ibu yg sedap. Mak'cik' kantin masak mcm cilaka. tarak sedap wooo

cruel said...

ah beng yang keji,...

jilan mak aku masak macam tengah mabuk, selalunya tak sedap,
kalau dia bagi lauk, family aku talak pernah sentuh,
tapi anak dia semua sihat dan suka makanan/ekperimen makcik tuh..
moral of the story:
ibu yg tak pandai masak adalah keji sebab telah mencacatkan tastebud anak2 sendili,
keji, keji, keji

Wong Ah Beng said...

kukaburas..
oo macik kantin sekolah wa dulu masak sedappp...meleka kata dia talok stokin dan jua spender dalam masakan.. tatau betul ke talak betul.. :?

cruel..
muahahhahaha yaa lu betulll!! kejii..keji.. :D

si nana said...

ahahahaha kalau restoren mamak tuh dah ingredient lain dah tu! especially bila cuaca panas, buat roti canai pulak dekat dengan api, kuali semua panas-panas... dan peluh pun mengalir....... ohh...

eh beng, u suka and selalu makan kat kedai mamak, kan? hahaha

cikPijah said...

lu rasa biase saje pasai bukan mak lu yg masak. tapi bila dah dpt mkn free tu dok ler diam2. jgn komplen byk. kang dia bg u friskees expired je kang baru tau.

Watson Nyambek said...

Ah Beng, anak sedara aku dgn selambe ckp die punye mak masak tak sedap. Die suke duduk rumah aku sbb mak aku masak sedap (Dia cakap, bukan aku cakap). So sebenarnye honesty is the best policy. Jujur pada diri sendiri, jujur pada masyarakat setempat. Jgn tertipu lagi ok? Satu lagi, kalau ko nak tau mak dia masak sedap ke tak sedap, tengok badan anak2 dia. Kalau sihat2 belaka, sedap la tu. Kalau kurus, maknenye tak sedap (atau anak2 die anorexic). Tested and proven true!

Iklan sekejap: Oi Pojan mak ko masak sedap la. Kazen aku sampai skang teringat2 kat sambal mak ko.

chics said...

treats apa lu mau, tapi janji lepas tu kene obeyla or nanti kene spank.

RaNdoMHEarTsOfArMylla said...

ketam sambal itu banyiak sedap ka?
after reading this post...kene fikir semula

Apple Pie said...

beng, apa maksud "air tangan ibu" ha??

air yg mengalir dari tangan ibu setelah kita perah?? gitu ka?

Leen Ash Burn said...

Beng Beng,

/mode #wongahbeng +v Leen

ps: Tapi mak aku mmg masak sedap.

outkhai said...

beng, lu apahal?

dragonlady said...

I chef la. mesti la terror masak. heck!

nev said...

lu kutuk dalam ini blog, lagi mau kata lu berbodi pekerti ker?...ini sudah kira mengumpat maaa...lu patut minta maaf sama itu mak kawan lu....:P

la femme écrivain said...

ah beng..wa antala olang lu jalang jumpa.

masakan mama wa talak sedap.
i like her spagetti oni.
wa lg suka kalo mama wa ajak mkn luar.

nong said...

wa kalau cakap manyak, luh orang musti ada hingat wa manyak mulut punya. tapi luh sulah salah.
wa ada mulut sahajer. egeggegee

eh beng, wah ada pandai masak itu ayam sari kuning.

wah punya resepi.

luh kalau makan, luh musti mahu jumpa wa, mintak itu resepi. bila sudah dapat lu musti kodong tangan wa.

wahwahwahwhhahwha

booGie said...

aku jadi lapar la korang asyik citer makan je.

cruel said...

ah beng yang keji

semua olang mesti membawa pengkritik masakan ibu paling keji di Malaya @ Wong Ah Beng keji taste makanan dia punya mak sebelum boleh eksyen dia punya mak pandei masak.

itu lamai olang cakap pasal air tangan, untuk ibu2 yang tangan berkurap, adakah air tangannya sedap dimakan?

siapa mau jawab meh?

keji, keji, keji

kepala_angin said...

untuk pengetahuan umum, mak ah beng teror masak. sebab tuh dia kritikal, aka byk songel, kalu org tak reti masak.

saya dah makan apa yg mak dia masak for open house, nasi beryani and nasik ayam memang powah.

nanti raya, suh ahbeng invite for his open hse.

leez1312 said...

dahlink aaa...
me wont argue abt ur mum or other mums' cooking dear as everyone's entitled to their own opinion and beliefs there...but u aaa dahlink, can cook or kenot? if can, can suap me lomantik2 or not? *blush*blush* me aaa dahlink, got so much work tak sempat makan laaaaa dear

wa linnnnnndu sama luuuuuuuuuuu wwwwooooooohhhooooo
-leez-

outkhai said...

pek.. wa munya ah ma masak sangaat selap.. alekah ini kelana masakan ah ma wa sangaat selap atau wa punya ah ma masak sangaat selap?? aiyo wa pun konfius lorr..

Wong Ah Beng said...

si nana..
uuu yaa..mamak punya sekret ingredient manyiak sedaps :B

cikpijah..
wa lasa lu emak masak talak sedap sebab itu lu terasa..hohoho :>

watson..
yaa perlakuan jujur adalah mulia.. percakapan lah yang benar walaupun pahett.. :)

chics..
obey..or spank..both oso i dun mind...hohoho :>

landomhatsofamila..
seyydaps laaa... crab rules! :o

applepie..
yaa betul..selupa juga masakan mamak sedap kelana air tangan mamak :D

leen..
Yeaaa..u prove my point..semua olang pun cakap ibu meleka masakan sedaps.. :p

outkhai..
talak hal punya... :d

dragonlady..
lu chef mana hotel? :?

Wong Ah Beng said...

nev..
wa cuma melahirkan rasa ketidakppuasan hati wa kepada meleka2 yg suka menipu pelut wa.. berlaku jujurlah ok? haha :p

la femme..
bagus.bagus...i like honesty people :)

nong..
ayam sari kuning? apakah itu masakan? :?

boogie..
hak aah laa aku pon.. :}

cruel..
hoiiiyooo soalan cepu emas lu wa talak belani jawab woo.lu memang cruel!! .kohkohkoh :>

KA..
mak wa mesti laa wa pun cakap masakan paling bestest.muahahhaha..
:D

leez1312..
lahlinnnnkk.. yaa wa terrer masaka jua..wa boleh masak nasi ayamss.. wa suka ayamss...nasib baik muka wa talak selupa itu ayam juaa... wa pun lindu sama waaa juaaa :(

outkhai..
Jangan konpius lagi..masakah dia sangat sedap sebenarnya adalah kelana dia ah ma lu maaa... :D

outkhai said...

wahh pek.. lu itu selupa maciam artis lorr, sume lu mau reply punyia.. manyiak baguss itu PR lu kene maintain lorr..

Red Mummy said...

Ah Beng dearie

im one of yr fan..i enjoy reading yr blogs but kenapa u ni pemalas nak update yr blogs, ari2 i pi visit yr blog, balik2 Masak Paling Sedap jer the latest which dah expired. Sebagai mengenang jasa yr fan, pls do rajin2 send entry in yr blogs lah.

bout yr topik on the Masak Paling sedap ni..hell yess! im a mom of 2 kiddos. if u keep asking my kids, depa sure ckp my mommy cook sedap gila wpun i hanya rebus sayur + sardin for them paling koman cekodok kosong pun dema baham sepinggan penuh. That s the powerful of being a mom.

as a daughter to my mom, i would say my mom is the bestest of cos but kdg2 ada jugak x kena on my selera. but overall, she s the best! So sebagai anak and sebagai ibu i support the comments on Mom Masak Mmg Sedap.

of cos u x nafikan yr mom's cooking best giler, kalo aku kutuk mak ko masak x sedap, x byk sket mesti lu terasa hati kan Beng? but from the bottom of yr heart u will still agree that whatever that she cooks, mesti buat u kenyang maksima.

Kalo x, x kan bdn hang bagai dipam2...i donno u but i saw few of yr highlighted photos...

This has been a long comments that i ever given to a blogger like u dude...a pleasure is wt me.

Adios from Red Mummy. carik gua at alompakagogo@yahoo.com pastu gua leh jadi yr fren lah abih citor.

Wong Ah Beng said...

outkhai..
mesti maa..PR kena jaga jua.. :>

red.mummy.
Waaa manyiak panjang...
I am vely feeling appreciate you... ho ho ho :D

mobilemom said...

Hmm...lu belum rasa mak guanye Laksa Johor!! Yummyyy...

Anonymous said...

ah beng aaa..

wa munya mak, dolu ala masak sidap, sikalang, sudah tidak sidap..
tetapi sekali sekala ala sidap jua..
tapi wa munya mak sutah tua, munkin delia lasa lia sutah out, itu pasat sutah kulang sidap..

tapi jikalau wa munya mak tanya wa, wa pasti ciakap hen haochi..

wa ahgeck anak yg baik..


Kiss my asss!!