Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Monday, February 27, 2006

Email #1

From: chicsinred <chicsinred@yahoo.com>
To: wab <maestronoob@gmail.com>
Date: Feb 24, 2006 10:21 PM
Subject: Perlukan khidmat nasihat

Dokter,

Mulanya saya agak gusar untuk menulis kepada ruangan ini. Tapi setelah saya fikirkan kembali persoalan yang bersarang dalam minda saya, saya gagahkan juga mencapai pen dan kertas.Saya harap dokter dapat membari sinaran buat saya.Tolonglah dokter.

Pada bulan yang lepas saya telah berkenalan dengan seorang jejaka. setelah 3 hari keluar kami berkapel.Keji, saya tau tapi dokter dengarlah dulu.Pada mulanya dia adalah seorang lelaki yang baik dan penyayang. Dia berjanji mahu merawat luka saya dan sehidup sematu bersama. Hari-hari saya yang suram semakin bercahaya dengan kehadirannya.Saya rasa sungguh bahagia. Oh chintaaa.

Tapi rupanya pelangi senja yang menjelma, setelah sebulan dia mula berubah sikap.Kalau dulu hari-hari telefon ok sampai kene barlah telefon saya itu tetapi sekarang seminit pon tak sampai. Setiap kali saya menelefon dia akan berkata "I'll call you back" dan hanya akan menelefon kembali seminggu selepas itu.Kami juga sudah jarang berjumpa. Bila saya bertanya dia berkata dia sibuk bekerja tetapi hati saya berkata yang lain.

Kalau dia betul-betul sayangkan saya, seharusnya dia terus memberikan perhatian dan cintanya kepada saya. Ini tidak, ni yang saya rasa nak carik lain ni.Temper ok.

Ok ,.calm down. Anyway dokter, pada pendapat dokter mengapa dia tiba-tiba berubah sikap dan apa yang hares saya lakukan.

Akhir kata saya akhiri dengan serangkap pantun

Bakau melata di tepi paya
Pada akarnya tertanam paku
jangan dikata tinggalkan dia
Kerna itu merusak hidupku [ewah]

-si merah yang runsing-
shah alam

------------------------------------------------------------------------

From: wab <maestronoob@gmail.com>
To: chicsinred <chicsinred@yahoo.com>
Date: Feb 27, 2006 12:21 AM
Subject: Re: Perlukan khidmat nasihat

Dear si Melah yang lungsing,

Mula-mula, lu telah membuat keputusan yang betul dengan menghantar permasalahan lu kepada gua. Itu adalah langkah yg peltama untuk menyelesaian masalah lu telsebut. Syabas wa ucapkan!

Untuk menjawab soalan lu, belikut adalah pendapat wa mengenai pelubahan sikap lu punya buah hati yang sering lambat/talak leturn call sama lu,mungkin disebabkan oleh kemungkinan2 seperti belikut:

1. Dia memang busy berkelja keras sehinggakan tiada masa mau layan lu.
Solution: Lu perlu beri dia masa. Most probably forever. Sekilanya lu talak sanggup menunggu forever, suluh dia berhenti kelja agar dia boleh memberikan lu sepenuh tumpuan pelhatian nya.

2. Dia sayang sama lu. Dan tidak mau lu membazirkan duit membayar bil telefon sahaja.
Solution: Adalah lebih elok lu lu gunakan duit itu untuk membelikan hadiah2 menalik kasik sama dia.

3. Dia tamau lu bazirkan duit lu kasik syarikat telkomunikasi lebih kaya.
Solution: Sila tukar kerja dengan syarikat telekomunikasi agar boleh dapat lower call rate (staff diskaun??). Lebih mudah untuk lu belkomunikasi dengannya melalui telifon dengan lebih lama lagi.

4. Dia punya telepon kena bar. Luit sulah habih bayar phone bil bulan lepas itu pun talak habih bayar.. Apa maciam mau return lu punya call?
Solution: Berikan dia wang agar dia boleh membazirkan lagi wang untuk membayar bil telefon. It maciam dia boleh calling2 lagi sama lu.

5. Dia punya telinga sulah lebam2 kelana telpaksa mendengar apa yang lu cakap namun terpaksa jua mendengar untuk menjaga hati lu supaya tiada terluka.
Solution: Lu kene lebih manyiak belsabar. Sila kulangkan bercakap talak tentu alah juga.

6. Lu seolang yang keji. Tiga hali berkenalan lu sulah berkapel. Tiga hali aa, adalah talak cukop untuk mengenali hati dan bodi seseolang itu. Kemungkinan setelah mengenali lu dengan lebih lama, dia balu tersedar bahawa lu bukanlah gadis seperti yg di-impi-impikan nya.
Solution: Lu boleh teluskan bermimpi untuk bersamanya.

7. Lu manyyiak boling punya olang. Dia sengaja memberikan alasan "I'll call you back" kelana dia pun talak tau apa mau cakap sama lu lagi.
Solution: Lu pegi terjun mangunan enam tingkat.

8. Dia sulah ada polumpuan lain.
Solution: Talak solution. Sila menangis sekalang.

Sebenarnya permasalahan lu adalah normal problem bagi meleka2 yang balu berkasih sayang.. Lu boleh andaikan pelubahan sikap lu punya buah hati adalah seumpama pelubahan kehangatan segelas teh tarik panas.

Lemme elabolate: Lu teramat haus. Lu pergi kedai mamak order teh talik... Sewaktu menunggu teh talik siap, lu amat very the excited.. Apabila lu telah dapat itu teh talik dihidangkan, lu telus minum dan terasa amat best nya kerana teh talik itu masih panas lagi. Lama-kelamaan, itu teh talik akan jadik suam, sulah talak best sehangat mula2... (Tapi layan laa juga kann). Lu tunggu lagi satu or dua jam, itu teh pun sejuk jua. Lu tunggu lagi lama, last2 basi maahh..

So selupa jua in a relationship. Dulu sewaktu mula2 berkapel, ofkos the guy will be so excited evely day oso want to calling calling or meeting meeting. Mau tekel lu mahh. Bila sulah dapat, lama kelamaan tahap kehangatan itu kasih sayang pasti akan berkurangan jua. Untuk mengatasi ini masalah, lu perlu bikin something new yg boleh menghangatkan kembali perhubungan.(Tikus2 keji yang lain mungkin oleh memberikan cadangan2 untuk menghangatkan kembali hubungan kasih sayang meleka di situ luangan tikus keji)

Sekilanya masalahan lu talak boleh selesai jua, jangan bimbang hati. Lu kasik dump sama dia (melalui sms) selepas itu lu tly date sama wa pulak. Wa gelenti lu puas hati. Sila sertakan nombor telepon lu sebagai ganti bayaran wa punya servis khidmat nasihat.

Akhir kata, wa jua ingin mengambil kesempatan ke atas lu untuk mendendangkan selangkarp pantun di bawah:

Bancoh kopi di waktu pagi,
Hidang bersama daun selasih,
Si merah jangan lungsing lagi,
WAB disini...sekian telima kasih..

-Anthony Wong Abe, McD-


35 comments:

anisism said...

keji ok.
ko macam tau sangat jer bab2 bercintan cintun nih. ada pengalaman ke?

Pojan said...

adoi, adalah lebih baik jika cik melah mencari buah hati yang lain kerana buah hati sekarang seperti sudah tawar hati. Life is too short. Jgn lah membuang masa menunggu bulan jatuh ke riba.

Lizzam said...

ni mesti pengalaman bcinta dgn kucing sebelah umah, tapi tak kesampaian, sebab kucing tu kena kurung dgn tuannya, dan akan di kawinkan dengan kucing lain sebab tak mau baka wong ah beng yang pervert.

anyway, those nasihat ada betul jugak...we need to give space to breath, and not expecting them to be at our side all the time. but if they do,savour all the moments, and never look back...chewah!

Wong Ah Beng said...

anisism..
i know u still hurt bkos i left u. sori i have to do that.. we can still b fwens okeh? :>

pojan..
hello :)

lizzam..
alloww kawan..boleh tukar gambar profile lu tak? wa rasa horror laa lagi ngeri dari budak juon tuh :P

miyuki said...

ah beng,
ngapa email cik (encik?) merah nih macam bunyik ayat hadek2 haaaa?

saya kasik cadangan, cik (encik?) merah nih, jangan ler dok fokus kat sorang laki (jantan?) tuh jer. pasang jer spare banyak2. sedangkan kereta pun kena ada spare tyre kalau2 pancit ditengah jalan, apatah lagik orang biasa cam kita :P

mobilemom said...

Ceh.. macam bagus lak ko ek Dr. Anthony Wong Ah Beng-McDonald. McD ko tu dari mano? Ko banyak sangat tengok OPRAH laaaa...

trixie said...

keji punya kucing! you can't be a love doctor la.... haiyoooo

Wong Ah Beng said...

miyuki..
apakah itu "ayat hadek-hadek" wa talak paham.. :?

nubilemom..
sepatutnya MD...bukan McD..Tersilaps.. tapi wa malas betulkan laa..gasak lah :P

jasmine79 said...

wong ah beng..dah ada buah hati pengarang jantung? saje mau busy body..

9 said...

wa lespek sama lu beng, lu sambil menyelam, minum itu air sikali..

wa sullender la ini maciam..

miyuki said...

hadek2 = maknyah/fefonen/pondan2

di masa lapang saya suka merayau2 baca2 blog mereka untuk menyelami kemistikan dunia lelaki yang mistaken identity :P

Wong Ah Beng said...

miyuki..
i think u r mistaken urself.
go here-> http://chicsinred.groovylicious.org

leez1312 said...

dahlink aaa...
thou some nasehat2 agak keji n pahit ooooo tapi aaa wa makin saaaaaayang sama you honey kerana sangat tak keji memberikan nasehat2 yang belguna kepada adik melah yg balu berchinterrrr... selupa itu satu pelpatah arab ader cakap -

"kul-lil haq wallau kaa-na mur-ro" ....

elti nyer - cakap saja yg betul walau pun pahit.

;)
-liza-

p.s. opppssss wa belum cakap sth - wa misssssss u dahlink ;) will catch up later

anisism said...

more cup of cuppa cum?
hoih. keji ok.

chics said...

hahaha..ade org ingat aku fonen?
hahaha

anyway dokter, today my heart is like leaping-leaping abitla.

nanti itu bill saya kasi hanta.

si nana said...

chics, pondan? wahahahahah

manade la chics ni awek sejati la.

outkhai said...

beng arr.. lu bikin wa pening la.. eh, lu punya barang ada kasi 'potong' ka??

miyuki said...

hahahahha, chic ke upanya punya masalah tuh? :P seriously, some of ur chosen words dalam email tuh bunyik macam perkataan fefonens nih :P

gomen ne chic

Leen Ash Burn said...

Beng Beng,

saya lasa ah, lu lagi mulya jikalau lu menjuat lu munya lividi and visidi sahaja. Lu munya advise manyiak keji worr.

*concreterose* said...

ahbeng..
cakap kat cik melah, ada tikus nampak bfren dia naik bas pegi brokeback mountain.. jumpa itu koboi...

CaZa said...

dan kuceng yang busuk itu telah berjaya menerangkan konsep 'diminishing marginal returns'

tepuk tepuk tepuk!

Wong Ah Beng said...

leez1312..
ya nasehat2 wa memang selalu berguna untuk masyalakat..semoga membelikan manfaat. :B

anisim..
selain dalipada lividi dan jua visidi, wa juga menjual henpon underwater..lu mau ka? :p

chics..
come lemme check under your skirt...kasik confirm lu adalah bukan fonen ;>

si nana..
nanti wa dbl check kasik konpem eh :D

outkhai..
hehehe fening eh? kasik celita sket mana part lu fening? :?

miyuki..
:D

leen..
visidi dan lividi sula talak laku sekalang. thanx to p2p downloads :(

conretose..
okey..i thinking she can read that herself.. :p

st0ned..
lu economist eh? ;)

shila said...

rock oooo!!!

anisism said...

wa dah ada hp laaa...lu jangan kutuk2 wa cenggitu tau...wa ban karang haaaa..

Lil' Miss Easydent said...

anthony? tak cukup ah beng la nama tu, patut tukar dgn adrian (pronounce: alien) atau calvin/alvin/bovine lagi elok. :P

pinky angel said...

wa ada telasa sket baca lu punya reply. tp wa pk2 balik, itu zmn dolu2..masa wa kanak2 punya bercinta punya situation.so, talak malah.

betul tu,wa sokong ab beng.Point of view dari lelaki (kuceng jantan?) sejati.

bila wa kene tinggal bopren, wa tak malah dia 100%. tp kdg2 wa lasa dili wa sendili yg annooooying.maybe sbb itu dia blah.so,i try to be 'not annoying' next time.

kalo wa dpt bopren annoying, wa pun blah juga.bosan maahh..wa talak boleh ada pelasaan bosan

RaNdoMHEarTsOfArMylla said...

*yawwwnnnn.....*menggeliat...*open her eyes...
"what year is this?"

9W2SAI said...

Bagus sekali cadangan dokter yang tak bertauliah. Untuk pengetahuan Cik Dalam Merah, bukannya lelaki begitu malah perempuan pun macam tu juga. Macam mana saya tau..sebab sedang menyelaminya sekarang.. Option paling baik, jangan terjun dari tingkat 6..terjun dari tingkat 9, at least cederanya parah sikit

Wong Ah Beng said...

shila..
rawkkksss! :o

anisms..
sila..sila.. :>

mummyfeline..
hoh..wa sulah lama pakai itu nama la :B

kinkyangel..
yaa..sedia membeli nasihat belguna untuk mesyalakat :)

landomhatsofamila..
1998... :/

9w2sai..
how u know i dont bertauliah? :p

Diran Kesuma said...

hello beng. how are you?

dragonlady said...

kumbang bukan seeko, jantan pun bukan seeko, kucin jantan saja ada satu eko. kekekeke

9W2SAI said...

kalu dokter ada tauliah, misti yitu ser-tee-fiket ada kasi frame letak dalam bukan? Tara nampak jugak?

anisism said...

oOOooohh..ko blagak ngan aku....fainnnnn.....................ko buzz la aku sampai lebam, mampos aku tanak jawab dah! hmph!

nett.nadia said...

kesian si merah...
tapi btul jugak ckp ah beng. takyah susah2 nak marah that guy, kadang2 salah tu dari diri kita sendiri.
kena selalu tengok cermin nih...

Anonymous said...

ahbeng r
apdet loer


Kiss my asss!!