Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Thursday, November 17, 2005

Movie Review: Memoirs of a Geisha

Ini mowie wa geeeeelenti manyiak world!! Sebenarnya wa talak tau apakah itu maksud "Geisha". Wa telah meng-googlesearch itu perkataan dan mendapati bahawa Geisha bermaksud Jepunese highclass punya pelacur. Pelacur di dalam bahasa Engrishh adalah bermaksud hoooker, atau whoree..Sebilangan olang juga ada eja itu "whore" as "ho"...Bermakna "whore" dan "ho" sama maksud juga ie; Pelacur.

Ok, back to the review....

Plot movie ini adalah mengenai seolang pelacur Jepunese yang baikhati bernama Nitta Sayuri (Zhang Ziyi) yang akan mencelitakan peljalanan hilup pelacurannya. Sayuri si pelacur ini semasa kecil telah diculik dan dijual ke sebuah lumah pelacuran yang penuh dengan pelacur-pelacur highclass.. Waktu itu dia hanya belusia 9 tahun. Pelacur ini sangat cantek mempunyai mata warna biru. Disebabkan kecantikannya, dia telah dianiaya dengan kijam oleh seolang pelacur jahat bernama Hatsumomo (Gong Li) di rumah pelacur itu. Haihh, ini pelacur jahat aaa, kuat dengki jugak sama lakan-lakan pelacur lain. Wa talak suka ini pelacur jahat manyiak keji..

Tetapi nasib sayuri si pelacur di dalam celita ini bertambah baik kelana pelacur ini mendapat tunjuk-ajar dali seorang pelacur senior yang berhati mulia bernama Mameha (Michelle Yeoh). Dibawah mentorship ini master pelacur aaa, serta berkat kesabalan dan kegigihannya mendalami ilmu pelacuran, Sayuri si pelacur ini telah berjaya menjadi pelacur yang lebih terbaik di seluruh negala Jepun. Sehinggakan the most powah-ful man in Japan pun sulah sangkut sama dia. Namun begitu, ini pelacur hanya menyintai lelaki lain (Ken Watanabe), dan lebih malang kelana lelaki itu adalah di luar jangkauan belia.

IMHO... (In My Humble Opinion larr, bukan I'M HO!)
Wa agak kepelikan kelana ini adalah celita mengenai pelacuran di zaman Jepun, namun hanya Ken Watanabe seolang sahaja yang berbangsa Jepunese. Zhang Ziyi, Michelle Yeoh dan Gong Li pula bukannya berbangsa Jepunese, meleka adalah hongkong supasta china mali. Hmmm... mungkin Ken watanabe sulah boling sama pelacur Jepun so dia mau try lain bangsa pelacur pulak.

Namun begitu, movie ini bagus kelana pelacur cantik yang berjiwa kental itu mengajar kita untuk tabah menjalani liku-liku kehilupan serta lebih berusaha untuk menjadi yang telbaik. Tambahan pula, penerbit celita ini adalah itu Steven Spilbird. Semestinya celita2 beliau manyiak bestt.. Lesspekk maaaa lesspek!

Wa tidak sabar untuk melihat celita perjalanan kehilupan pelacuran pelacur-pelacur Jepunese ini yang akan ditayangkan di pawagam tidak lama lagi. You go girls!

Hilup pelacurr!! (3x)

Sekian telima kasey.


80 comments:

Miss YY said...

Wahhh lu kucing asso suka sama pelacur ka? :-P

la femme écrivain said...

wong ah beng..

i was just thinking of goin thru ur blog when i masuk blog oreos..
and there you are,in the comments,like a sign from above..

wa sulah jatuh cinta sama lu la ah beng..

Ely said...

i always love geisha movies, documentaries and also books about them. i just admire their strong culture entwined with their activity.

tgk itu movie ah beng jgn tak tengok ok!

anggerik merah said...

denaq ini rebiew sudah bagus. Tunggu itu movi kasi keluar boleh dengok...haiya..hali ini gua punya slang kulang jadi maa..

Elina said...

wa balu habis baca ini buka not so long ago in preparation of the wayang. m'sia sudah showing kah, ini movie?

Wong Ah Beng said...

missYY.. Thunder... Thundercats... Whoreeeeee!

la femme ekrivain.. hoho i lapyu tuu.. Have i told u gambir salawak is my daily snacks? :)

ely.. I like geisha mowiees too. I read their books only if have lots of pictures.

anggelik melah.. tidak apa...plektis make purrfect maah..teluskan belusaha untuk lebih terbaik.

elina.. haihh jangan buang masa maa..baca buku mana syiokk... belum showing ini mowiee..bulan depan!

atasya said...

"Geisha are professional female entertainers who
perform traditional Japanese arts on banquets"

bukan pelacur maa....

pinky angel said...

mari kita sama2 sapot pelacur..hidup pelacur!

movie ini mesti menggalakkan betapa bestnye jd pelacur smpi org kuat di jepon pun mau sama dia. bagus, bagus...

patut try 1 hari nanti.hahaha

Desparil said...

lu manyak kejii ah.. buat movie review sebelum tengok itu movie.. kejii! kejii!

9 said...

des: ini kucing warna oren jual vcd sbg karier. of course la lia lapat tengok cerita lahulu dali olang lain di malaysia tercinta ini.

ada butut ka, si kucing oren?

Lollies said...

ada adegan yang tak boleh tayang kat movie tak. kalau ada wa tunggu pilate saja maa

chevy said...

aiyaa manyak hamsap punya kucing keji...lu suka sama itu pelacur meh?? lu talak takut kena aids meh??

Wong Ah Beng said...

Atasha.. lu bikin googlesearch "define:geisha" will returns 10 definitions. I picked "A Japanese girl whose profession is to entertain men by dancing and singing; loosely, a Japanese prostitute" :P thundercats!! Whoooree!

pinky angel.. Have anyone told u how notty u are? cats like notty girls. Send my hellows to your other notty fren la femme ecrivain.

desparil.. hohoho ini mowiee lu mesti suka..

9... Haihh wa bulom tengok laa kawan.. Tunggu wayang juga..quality lagi bestest mau tengok pelacur..

lollies.. Kulang pasti.. Taukey cakap pilate punya pun ok, gambar clear...master kopi wooor!

chevy.. Zhang Ziyi laa bebeh..Zhang Ziyi!!

Vlad said...

Spielberg must have realised how hard it is to find English speaking Japanese actress.

But why Zhang Zi Yi? Baka!

zuhri said...

ah beng, kalo itu akademi awards punya members baca lu punya review, mesti dia olang kasi itu spilbird banyak awards.paling busuk pun, dapat akademi fantasia..kehkehkeh. lu memang keji la.

A Babe Of Very Little Brain said...

ahbeng, i must express my disappointment of your current posting. you have slackened! but i'm sure there is room for improvement and i look forward to your next posting which i hope will keep me happy.

remember your KPIs!

Inn said...

semalam saya tengok harry potter but when i saw the adorable mrs norris (argus filsh's cat), teringat kat you - the cute purring orange furball. heh.

TGIF! Hv a good weekend u guys!

Wong Ah Beng said...

vlad.. ya lor..acting as a ho only.. no need to speak wann..know how to scream is gud enoughhh...haha

zuhri.. uhh..wa lasa mr steven spilbird ludah ludah aje itu akademi fantatsia..

babe.. your dissapointment is duly noted. I will try to find the room u mentioned and make u heppy.

inn.. i think aa, i'm cuter then argus filsh's cat. Please think more of me. u have a gud weekend too dear.. Dankyu

la femme écrivain said...

aiyaa..ah beng..lu makan gambir salawak oo?lu punya badan talak kebas2 ka?

wa manyak suka main sama lu punya barbie..barbie lu makan manyak apple,manyak tamak..

wa pon mau adopt 1 lorr..kitten.wa name after u can aa ahbeng?

Desparil said...

wa rasa.. wa mesti suka juga.. i wonder if there a scene where she'll say "Yamate! Yamate!"?


9,

see.. tolded u.. kucing ini kucing kejii.

Zed said...

cat at the movies???? hmmm... intellect lak tu can interpret and critic. macam-macam kucing zaman sekarang. what will they be doing next?

PiNaT said...

ah beng,

u tak mau belakon ka? macam itu filem kucing buncit nama garfield? tapi garfield pun warna oleh, cousin u ka?

Wong Ah Beng said...

la femme.. Play with me laa..lagi bagusss.. sila adopt itu kitten angkat. Kasik nama apa pun boley.

desparel.. u tolk behind my back aa?

zed.. sekali sekala wa pun nak layan movie jugak bang..

pinat.. itu garrfild kindergarden flen.. dia memang cita-cita pelakon. Wa pula ambil engineeling.. talak leti berlakun pun.

Desparil said...

mana ada.. cakap sini jugak..

shay said...

"Dibawah mentorship ini master pelacur aaa, serta berkat kesabalan dan kegigihannya mendalami ilmu pelacuran, Sayuri si pelacur ini telah berjaya menjadi pelacur yang lebih terbaik di seluruh negala Jepun. "

Wa maoo tanya aaa...how do you define pelacur terbaik? blapa loose u can get or blapa lamai jantan u slept with or the most expensive charges per nite atau service tahap world?

wahaha wa talak tau la pasal HO...
HO HO HO wa tau la..ittew santa pelut buncit..

Wong Ah Beng said...

desparil.. Ya sila belcakap lagi..

shay.. "A geisha can stop a man in his track by a mere stare of her eyes".. Itu sulah menunjukkan kehebatan powah punya ilmu kebatinan woo.. Wong Fei Hong pun boleh kalah talak sempat mau kasik no-shadowkik. Apamaciam?

madnessinvain said...

Japs chicks rules apek.

Nyam nyam nyam.

PiNaT said...

"A geisha can stop a man in his track by a mere stare of her eyes"..

kalau geisha "kucing" camne u nak tau yang tebaik antala kucing ah beng?
:P

Flux Deluxe said...

Zhang ZiYi is so fucking hot (minus the pelat) hehe

RaNdoMHEarTsOfArMylla said...

movie mmg movie...
pelacur pun jadi baik..suci punya olang...
catwoman(gf lu la ahbeng)...pun jadi character baik...dlm movie "catwoman"
tapi tak apa...kalau mereka bikin filem bush jadi baik...wa tiu sama depa!

Wong Ah Beng said...

miv.. and highschool jap chics rulest!! (Woohhh lu sulah apdet blog aa? ok ok wa pegi baca sekalang...cargass!!)

pinat.. jikalau bangsa kucing kita talak panggil "GEISHA". Kita panggil "PUSSY" cats... contoh aaa; "Itu pussy manyiak powerr..." atau "Itu pussy talak bagus laa..manyiak busuk sebab selalu talak basuh main longkang jua"...ala paham ka?

flux deluxe.. allo kawan.. sila jangan menggunakan pelkataan lucah (seperti fucking) di dalam blog saya. Kita lakyat malaysia ada budi bahasa yang pekerti dan mulia.. saya talak suka olang ini macam pelangai..Grrr..!

landom-had-so-famila.. Ya wa setuju sama lu..Dankyu for dlopping by..Please cum again...!

Elina said...

haiyah ah beng...sometimes baca buku lagi power punya imagination tau...lu sah lah kucing jantan...semua mau visual saja :)

torqxic inc. said...

oi kucing!
kau overdose NOS kaa merapu2 pasal HO plak nih?

"GEISHA IS SUCKS"

aahahahaha!

nurul bahiyah said...

klezi ket...wa merasakan lu boleh buat marketing bagut punye, wa tatak baca itu buku tapi wa baca lu punya liviu, wa mau tengok itu movie juga

RojakBuah said...

pek..lu suka pelacur ekk...lu ada penah try ka??

Wong Ah Beng said...

elina.. wa kucing talak cukup imaginesyen mau baca bukuuu.. Jiakalau membaca pun tengok gambar sahaja.. hehe

torqxic.. Alo kawan, wa kasik mowie leview laa..Juai vcd mest laa mau plomote wayang mahh..balu olang minat mau beli. Calik makann..

nurulbahiyah.. dankyu.. lu memang hati baik..kulang keji punya olang.

rojakbuah.. jangan cakap itu maciam..talak betul..wa hanya bikin mowiee leview maahh.. Selepas itu leview terpulang lu mau tengok atau tidak itu mowiee..Lagi bagus lu beli pilate punya..laii laii!

Dvyina said...

Pegi tengok citer ni, jangan lupa bawak i sekali taw! Nak ikot! Naaaakk ikooottt!!! *sambil baling kulit kacang kat ah beng*

U go cat! ;)

Wong Ah Beng said...

butterflybelu.. boley..boley..mali ikutt.. Ehh..pstt!..lu bayar tiket wayang aa?

la femme écrivain said...

i dah adopt sekor kitten,sekor puppy,n sekor ikan.

nanti ah beng kawan2 la sama dia olang ok.

Wong Ah Beng said...

le femme eclivain.. kitten sama puppy talak gado ka nanti?

nEn said...

aiyahh x suke la u used the words 'pelacur' to define geisha.x bagos la abeng..as a fan of mr.arthur golden i rase die mesti marah ngn u.(do u know dat nita sayuri was a gud fren of his?)

takmo gune bahase kasar2 la abeng,ok laling..?

la femme écrivain said...

we are 1 happy family..

wa ajar dia olang nilai-nilai murni..

Wong Ah Beng said...

nen.. minta kemaafan sekilanya wa terkasar bahasa adalah tidak disengajakan. wa abbeng memang ada sedikit kasar jua..

lafeemee.. Mau ajar? Spank me... I'm a notty stoodent.

zuhri said...

ah beng, berapa banyak la spilbirg bayar kat engko buat promosi filem dia kat blog engkoni? setahun supply friskies ke?

la femme écrivain said...

aiyaa ahbeng..
wa talak main kasar woo..
wa ajar we family must love each other,kiss-kiss n hug-hug oni..

kalo lu talak notty,lu get xtra treats maa..

pinky angel said...

ahbeng..lu punya pasat lafemmeee ni sibuk nak bela binatang.nasib baik wa tak payah nak basuh berak binatang2 tu.

neway, notty gals like us love notty cat like u!! suka ahbeng kuceng olen..

Wong Ah Beng said...

zuhri.. ini kerja sukarela sahaja..berbakti kepada masyialakat memberi leview movie..

la feeme...yaa wa pun suka kiss-kiss and hug-hug oni..lai! lai!

pinkangel.. wa kuceng abbeng yang olen.. wa pun ensem jua..

trueblue said...

Ah Beng,
Semalam balik dari open house, wa nampak billboard tunjuk itu gambar celita 'Memoirs of a Geisha'. Terus wa teringat pada lu
Manyak terror la lu..weekends pun lu dalam ingatan wa

PiNaT said...
This comment has been removed by a blog administrator.
PiNaT said...

lepas ni u leview celita pontianak la ah beng.. then u bole celita pasal pontianak versi kucing punya... hahaha... nanti itu suhaimi baba kasi "setahun supply friskies u free" (pinjam ayat zuhri)... hehehe...

bertique said...

ah beng

kalau kita ikuti tlend movie diseluruh dunia aa, mungkin ada penerbit atau pengalah filem di india, malaysia atau dimana saja yg akan menilu plot serta salur galur celita ini ..

dimalaysia, mungkin tajuk yg sesuai ialah memori seorg pelacur kelas atasan :D .. kalau finas tidak membeli keljesama .. ada baik tajuk filem itu kita tukar jadi - kelkatu mlm di lorong hj taib ..

apa lu punya pemilikiran ?

Wong Ah Beng said...

trueblue.. itu billbod memoirs of a geisha maaanyiak besarr tepi highway wa hali2 pergi/balik kelja mesti nampak jua..

pinat.. pontianak talak best..hantu cina kubur lompat2 lagi ngeri woo..hahah friskies talak sedaps laa...iams lagi yum yum..

bertique.. tidak boleh menggunakan pelkataan pelacur kelana nanti akan mendapat klitikan2 dali masyalakat serta mungkin dihalamkan oleh finas. Lu kena menjadik lebih kleatif..yaa kelkatu mlm di lorong hj taib adalah tajuk yang lebih belbudi bahasa untuk mengaburi mata finas/masyalakat.. IM HO

Anonymous said...

ah beng dahling aaaa,
tat was one authentic movie review lah... veli oliginal! veli i lap one lahhh.. veli da kenot be challenged oso! baca lu punya review pun boleh bikin wa yatuh chintaaaa sama lu.... apa mau bikin sikalang? wa sudah imagine u mcm itu wong fei hung laaaa

;)
-liza-

Wong Ah Beng said...

anonymous:liza..

lahling aa..
I am vely the glad u like my leview. I wanting to watch the mowie when it come out in punggung wayang soon. I like ho mowies. I oso wanting to asking u out watch the mowie together-gether.. You got flee or not?

Anonymous said...

hi dahling...
i saaaaangat suka u manyak suka bila i bgtau i manyak sukaaaa ur review... i oso wanting to watch itu 'master2 geisha in action' tp make sure it's at "pAnggung wayang" ok bukan "punggung wayang" ok... wa takut ooo u cakap "it come out in punggung wayang" - veli cornyyyy..

"watch the mowie together-gether.. You got flee or not?"
i want, i want... when ahh?

:)
-liza-

borro said...

hahaha..aiya ahbeng..your libiu manyak hillarious.u make my day laa..!lu tatak mau bukak kelas ajar itu ilmu pelaculan ka ahbeng? pasti banyak lenglui akan belajar bersungguh-sungguh dan penuh ketabahan di lu punya kelas..hahah!

sunrise in the west said...

Beng, ending celita manyiak sedih or manyiak gembila?

Kalau manyiak sedih, kena cali baldi dulu lorr

zuhri said...

ah beng, engko tau sangat pasal geisha ni, dulu ada geisha bela engko ke?

atasya said...

"ada 58 tikus keji"


ah beng pun termasuk dlm kategori tikus keji...hehe

Wong Ah Beng said...

anonymous:liza.. lahling aa...wa balu mendapati pengetahuan bahawa pets are not allowing to enter in mowiess... so how now?

borro.. Wa talak tau itu ilmu.. dulu sekolah talak ajar.. Salah master wor..hehe

serendipityrambler.. Tired but satisfying endingg...u wont leglet wannn, i tellll yuuuu..!

zuhri.. Talak laahh..wa belaja sama mr google juga..menambah ilmu penggetahuan.

atasya..wa moderator sahaja maahh.. ini luangan jikalau wa talak moderate mana ada tikus keji mau datang.. :P

red.blooded.woman said...

mr wong. ini alelah fes taim wa mali sini. manyak happening ah? manyak pemilat aa u? mau tgk itu movie sama saya aa mr wong? malilah.. kita pigi tgk plimier. lu pakai mcm itu geisha sama kontek lens bilu. tenyate akan libeh pemilat.

Wong Ah Beng said...

led.blooded.women.. selamat latang ke halaman blogspot saya yang tidak sebelapa ini. minta kemaafan saya tidak belani keluar nengok mowies sama stlangers.. Takut nanti lu culik wa jual siam sana.. Mebbe we can getting know each other better b4 watching mowiee.. :D

shay said...

muhahaha bila nak update nie..
penat la wa hali2 latang check..
lu mao tunggu ada 100 tikus keji kaaa..
wa leh tulung floodingkan kotak komen nie kalau lu mao

PiNaT said...

ah beng,
lu bila mau update ini blog aaa? manyak penat check hali2 tapi takde updated punya celita. ke lu tido saje keje sebab hali2 hujan?

Anonymous said...

my dear daaahlinggg ah beng,
dahling aaa, u jangan manyak susah ati ok, nanti lu punya bulu manyak gugur ooo... talak encem nanti :) wa can always 'smuggle' u lalam wa punya baju hehehehehehe ada ok tak? ;)

-liza-

Zed said...

uncle... busy izzit? why long time no new stoly? so many many people come oledi laa. faitit! faitit!

Wong Ah Beng said...

anonymous:liza.. waa i like! i like! u vely clever aa.. I can disguise to be your bra maahh..new designer style! u bleast wat size?

shay/pinat/zed/(and others waiting for apdets..)

I oso wanting to apdet my blog...but no time liao..Vely busy got ploject here ploject there.. Summore aa, big taukey give many works osoo..I come back home tired but satisfied.. So u all wait aa..when i got flee time i write good stories for u..

Ok dankyu!

PiNaT said...

korang cat2 pun ada plojek ka ah beng? plojek apa ma? plojek carik amoi? wa ada simpan amoi mata sebelah lain2, pan asia cat, u tak mau ah beng.. hi taste la u.. hehehe..

anisism said...

foe-toe-coffee lah beng....

PrincessRen said...

hahaha.. adoi.. ini mcm punya org pun ada ka? very funny review. weit talak keluar sini lagi, u sudah tgk ar?

Anonymous said...

ah beng aaa...
i know u gonna like my idea one ;)
i veli sure. but u aaaa, u one veli notie 'chang mao' wanna b my bra somemore ayoooo i kenot picture how liau :p but if designer style aaaa, i oso like -maybe we can try out... say, 36B/C victoria's secret???

;)
-liza-

chi chi girl said...

beng, lu bikin wa terasa mau nyanyi - "i'm a geisha, u know what i mean, and i do my little tush on the catwalk..on the catwalk..." ikut itu tune lagu (tajuk sudah lupa) right said fred hor !! *catwalk* - sgt sesuai dgn tema kucing la beng..

suzequatro said...

ah beng, kenapa ken watanabe di luar jangkauan belia?kenapa?

Wong Ah Beng said...

pinat.. Plojek juta-juta..tapi wa coolie saja so luit talak masuk poket wa..uhh :(

princess ren.. lu mau tengok pilate punya ada.. atau jikalau lu lajin download laa p2p..sharing is caring

anonymous:liza.. okeh no ploblem..36B Victobeng's Seclet... yum yum..

chichigirl.. apa makna chi chi? itu selupa nama tikus jugaa..cit cit...cit cit..

sooz.. kelana undang-undang tidak membenarkan geisha untuk berfeilong sama olang lain maa..meleka adalah public ploperty...

Murni M. said...

Harlo Ah Beng!!

fuwah.. sungguh advance.. ini celita belum keluar wayang sudah ada review.. eheh

memang sangat pelik kenapa hanya ken watanabe sahaja yang berbangsa jepun.. mungkin hollywood merasakan org-org asia dari mana2 negara pun sama shj..:P wa apa tau, wa hanyalah seekor tikus yang keji...

Like your style lah!

Anonymous said...

ah beng, lu memang kiut lah hehe itu victobeng's seclet lagi bikin u cuter.. haiyaaa... memang la lei hai chek leng chang mao ;) cuma wa banyak takut itu yum-yum..

;)
-liza-

maya said...

hello ah beng

wah manyak happening arr sini..kucin ada..ikan ada..lion ada..elmo ada..katun ada..wah saya manyak suka la lu punya blog..err lu ada pilet cd arr..kasik pinjam buleh..?

Wong Ah Beng said...

murni.m.. hehhe.. asia-asia jua...China sama India negala asia juga..olang kaler talak sama...apa maciam?

anonymous:liza.. apa pasat takut? talak perlu takut..wa makan iams saja..talak makan olang munyerr..

maya.. Welkam to my humble blogspot..Lu ada sepupu itu Maya Karin ka? itu jadik pontianak punyer olang?

Kev said...

Oi! Michelle Yeoh itu Ipoh mali-la, kencing talak bunyi punya. Correct-kan, ok.

Love your witty feline blogspot. Its refreshing. Keep at it, mate.

Wong Ah Beng said...

kev..
dankyu..dankyu..piss come again :D


Kiss my asss!!