Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Monday, October 17, 2005

Bloginson Syndrome

Kali ini wa mau cakap berkenaan satu jenis penyiakit iaitu Bloginson Syndrome.

Penyakit Bloginson Syndrome ini amatlah melbahaya. Sesiapa sahaja dali senggenap lapisan masyarakat boleh mengidap ini penyakit. Menulut kajian doktor pakar, penyakit ini tidak mengenal pelingkat umur, jantina, atau bangsa. Asalkan lu tahu menggunakan internet, lu memang berpeluang cerah untuk mengidap penyakit ini. Para pengidap penyakit ini ada yg masih muda hinggalah ke umur tua.

Adakah anda salah seolang pengidap Bloginson Syndrome? Belikut adalah tanda-tanda lu mungkin mengidap penyakit tersebut...

SYMPTONS:

1. Lu masuk ofis pagi2, lu telus bukak lu punya blogger website.

2. Lu suka hati gumbira jikalau lamai olang kasik comment sama lu punya blogspot.

3. Lu otak selalu fikir blogging. Setiap hali juga lu berfikiran apa maciam mau tulis blog yang ada flair kasik impless olang lamai. Jikalau lu talak idea lu jadik lisau.

4. Lu suka celita pasal lu punya kehilupan...apa makan bleakfast, apa bikin kerja, lu punya bf/gf sulah lari sama olang lain, lu sedih, lu heppi, lu kena logol, lu main sama lu punya bf/gf semua pun lu kasik celita..

5. Lu suka celita pasal kehilupan olang lain...lu punya cikgu manyiak suweyy, lu punya boss kasik kelja manyiak, lu punya company macam cilaka, kawan lu bikin hal etc etc..

6. Lu suka bloghopping baca olang lain punya blog. Suka kasik komen blog meleka dengan halapan meleka juga masuk lu punya blog dan kasik komen.

7. Jika bosan membaca blog olang lain, lu baca lu punya blog sendiri pulak.

8. Lu sanggup belenti bikin kerja setiap setengah jam untuk peliksa jikalau ada olang kasik komen sama lu punya blog.

9. Sebelum balik keleja pun lu ada checking lu punya blog lagi.

10. Balik kerja sampai lumah lu bukak streamyx bloadband check lu punya blog lagi sekali.

11. Jikalau bekalan elektrik putus atau internet down, lu badan ada menggeletar selupa itu penagih talak wang mau beli dadah.

12. Lu keluar sama kawan lu bincang pasal blogging.

13. Lu chatting Yahoo Messenger ka, MSN ka apa ka lu bincang pasal blogging jugak.

14. Lu punya blog talak bagus, manyiak boring. Olang pun tamau baca. Tapi lu masih lagi tulis blog hali-hali.

15. Lu lasa blog lu manyiak kewl sebab lu ada tampal bling-bling gadget seperti chat/shoutbox, virtual pet, counter, jam dinding, lamalan cuaca, customised sendili punya template, (siap boleh main lagu lagi!!) dan lain-lain balangan. Ini selupa cili-cili seorang ahbeng yang suka menampal berbagai macam bende (seperti sticker dan spoiler atau bling-bling lampu sama dia punya kelete)

16. Lu lasa blog lu manyiak hebat sebab tidak perlu tampal bling-bling gadget pun lamai peminat lu.

17. Lu lajin tag olang suluh bikin itu senarai "meme" buku laa, 7 perkala laa, dan bermacam2 "meme" lanzhiao lagi.

18. Lu hati heppy sebab ada olang tagg sama lu suluh bikin meme lanzhiao, tetapi lu pura-pura tidak suka bikin. Selepas habih bikin meme susahkan olang lain kasik tagg sama dia olang pulak.

19. Lu plofile ada tampal gamba muka lu; Ada pandangan sisi, ada selupa gambar passport juga ada. Dan tidak ketinggalan juga gamba lu tengah posing-posing selupa suparsta.

20. Lu plofile talak tampal gambar muka lu. Mungkin sebab lu lasa muka lu talak lawa atau hensem.

21. Setiap hali juga lu ada masuk wongahbeng.blogspot.com dengan halapan wa ada tulih blog balu.

22. Lu tau wa tulis cincai-cincai bikin buang masa lagi lu mau baca wa punya blog.

23. Lu talak life punya olang..

24. Lu cilaka punya olang !@#$%!!

25. Selepas baca ini, lu tangan ada lasa gatal mau jadi tikus keji.



(Sila baca di atas dan berikan markah 1 point untuk setiap symptom yang lu kena)

SCORE:

Early Stage (Score 1-5):
Penyakit lu hanyalah permulaan sahaja. Tiada apa-apa yang perlu dirisaukan lagi. Teluskan usaha blogging lu untuk lebih menjadi seolang blogger yang berjaya.

Middle Stage (Score 6-10):
Lu sudah perlu berasa lisau. Lu perlu mengawal nafsu lu untuk memblogging. Jangan keterlaluan. Banyakkan berehat di lumah. Luangkan lebih masa lu untuk membuat aktiviti-aktiviti berfaedah lain seperti bersenam, hangout with real friend, atau outdoor sports.

Late Stage (Score 11-15):
Penyakit lu sulah melebak dengan serious. Hidup lu selupa talak life, hali2 kena blogging. Walaubagaimanapun, lu masih ada halapan untuk sembuh. Amalkan meminum air ketum 2 gelas sebelum lu start memulakan aktiviti blogging lu.

No hope Stage (Score 16++)
Lu sudah kronik. Tiada halapan untuk sembuh lagi.


So bagaimana sekalang? Adakah lu salah seolang Bloginson Syndrome?
Belikan pendapat anda dengan menjadi seekor tikus yang kejii...

Sekian, telima kasih.

65 comments:

9 said...

siot la lu kucing. lu memang takda kija lain, kasi wa pecah perot.

lu kucing yg keji pun belapa lu punya tahap sindrom? wa sudah later stage punya, hampir tiada halapan. mau mati woo..

chiao hai

kepala_angin said...

kucing eksen betul..

torqxic inc. said...

wahlauweeiii maynaky eksyen punye aaa! mau kena KASI punyer laaa ini kuching ahbeng!

A Babe Of Very Little Brain said...

*Piak hidung ahbeng*
*tarik ekor ahbeng*
*pulas titties ahbeng*

apa lagi aku nak buat aaah? baru je sign borang spca ...

anisism said...

wa itu nomot 21.
sangat bagus. wa suka.

so can kiss ur forehead with tenderly love or not?

Wong Ah Beng said...

9..Lu try minom air ketum 1 botol besar setiap hali.. Munnnnngggkin boleh kasik lu sihat balik..But u need time..yess, time will heal u back to normal.. Give time..

kepalaangin.. wa kucing ahbeng maahh..ahbengg mesti eksyen sket kalau tidak bukan ahbeng lorr

torqxic.. wa penah dengar aa, olang ada cakap fat people punya peni5 small size, ada betui ka? Wa sedey laa ini maciam..kita dua nasib selupaa :(

babe.. ho ho ..you ain't no holla back gurl...! -but not the titties yaa-

anisism...(before lu get in line to kiss my forehead..) Guess what...Someday, you'll fall in lurve with the right person at the right time, then u give him your beautiful tenderly lurvs..

Mama Irma said...

Ahbeng, I ingat you mesti sudah no hope stage, itu sebab you pandai tulis semua itu simtom. Cuba tengok I punya blog and taruk komen,Ok?!

ZR said...

macha, itu macam kalu, saya kronik juga ada.

and yes,tiap2 setengah jam tunggu wongahbeng apdet blog.

torqxic inc. said...

oit ahbeng!
mana punyer ajalan sesat lu dgr itu fat people punyer toot kecik? lagi gumok lagi power maa, selupa machiam itu hummer h2, lagi power smaa dali itu liceboy honda bikin tempek stickeer greddy satu badan!! sendiri mau ingat maa gua gumuok pun first round punyer anak sudaa twins boy & girl maaa, lagi satu aaaa mali decembeer maa, ahmoi confirm chun machiam bini gua jugak!
balang bagus ajer buley bikin itu macahiam leh....
kalau lu confirm lu punya toot kecik aa ahbeng, aisehmen lu jangan lisau liau mehhh...kite kire machiam alik-beladik hoh, bladerhood mesti mau ader juge, gua bleh tulonog sama lu laa blader aaa,sini mali gua kasi addless mau modified selupa lu punye riceboy ekjos pun boleh bikin....haiyaaa jangan kasi malu fat people woo.

btw ahbeng, lu ader tanyer gua pakai kamela apa sana wa punyer site, aaaa gua kasi tau sini saje la, gua pakai Panasonic Lumix FZ-10k, kamela mulahan tapi gua puas ati samer itu Leica lens and result composition gua jugak gua raser ok jugak, walaupun gua entry level punyer skill.

Wong Ah Beng said...

mama irma.. Wa Master Ahbeng...sulah melepas semua stage. Lu punya lengloi kucing manyiak cunn.. sulah kawin ka dia?

zr.. Wallauweyy..lu ingat idea boleh beli di pasar malam mehh mau update setiap 30 minit boleh pecah kepala woo..

torqxic..No worries..Wa hali2 ada telima email brochure mau jual alatan kasik pembesalan peni5...
Itu lumix fz10..F2.8, 12x stabilized lens, industry's first 4Mp... ok laa tuh for ently level skill..Bila lu sudah naik taraf satu level lagi aa, itu kamela wa gelenti tidak boleh memenuhi citalasa lu lagi.. hehehe..(D50 sekarang tengah murah... Upgrade brader... upgradeee!!) *racun*

nEn said...

apek,lu manyak farnee woo..but i found it rather tiring (for the mind) to realy bace ur entry dgn 'tajwid' yg btol.but i gues dat's ur flair,so be it.

i heart u krazee cat!

btw,YES i hav dat syndrome..>,<

Wong Ah Beng said...

nen.. Tiring (for the mind) eh? Wait till u read my next entry. Keep hitting my counter yah!

:P

Leen Ash Burn said...

Wah Ah Beng

Sikalang wa sulah malu, hali-hali wa latang sini, satu kali lua kali, tiga kali aiyerrr manyiaaak kali one!

Suffice to say sikalang wa sudah dalam kategoli Tiada Halapan. Sobs

Desparil said...

kucing yang kejii!

stone said...

haisehhh...manyiak eksyen la lu apek. tapi itu suma ada betut juga...hahaha wa rasa wa suda sampai itu 'point of no return' laaaa...itu macam camna mau bikin? kasi bomb sama blogspot meh?

anisism said...

yippie!!! yippie!!! naaahhh...

ok, that's it folks.

Angel Eyes said...

first of all ... i wanna pull ur tails ah beng! Yipeee!

Tikus keji eh? Sampai hati you... mana ada kitaorg semua ni tikus yg keji?? hehe... lu mmg kucing yg keji laa... (kidding)

anyway, wa rasa wa sulah sakit.. err... mana itu clinic? kasik address dia sikalang jugak..

Zed said...

and yet i still write a note here... why?? why??? heh heh good one beng.

Wong Ah Beng said...

Ah LeEen aaah..Kita bersama lakan-lakan tidak perlu malu maaa. Semua meleka di sini pun ada selupa lu juga, so no worries be happy yiPpppeee!!

desparil.. lu tikus yg keji!!

stone.. Tidak perlu bom..Lu hanya perlu lebih mengawal keinginan lu untuk blogging, itu sahaja.

anisism.. It's spelled "Yipee", not "Yippiee" ok? (Cuba check balik kalau tidak percaya..)

angel eyes.. hewwoo sweetie...i got two tails, one in front another at back, which wan u wan to pull eh?

zed.. ditto!

Angel Eyes said...

i wanna pull ur back tail!!!

Yipee! =)

A Babe Of Very Little Brain said...

why not the titties?? i like em titties. can i talk to the six titties?

A Babe Of Very Little Brain said...

why not the titties?? i like em titties. can i talk to the six titties?

teapot said...

wahahahha, ini apek tadak kilija sungguh lorrr

Wong Ah Beng said...

angel eyes..dont laa pull pull. u notty gurl you...

Babe..go on.. Say hello to Mr.Titties Number 2...

teapot..wa manyiak kelja laa.. selupa malas mau buat jugak..hahaha

Murni M. said...

hahaha!! This entry macam ikan tiga rasa.. ada masam, manis campur pedas.. hehehe..Sekarang wa mau pegi cari daun ketum.. mana ada jual??

Ini Bloginson syndrome ada support group ka?

lol!! Adui.. tak larat dah nak gelak.. :)

Wong Ah Beng said...

murni.. alahai..lu bikin wa terkenang2 masakan ikan siakarp tiga lasa..
+ nasik 2 pinggan..
+ kangkung masak belacan...
+ air tembikai...

..mmMMMmmm...

Kak Teh said...

dr wong, gua lasa gua juga ada itu penyakit - sudah peringkat tatak ubat punya wo!
ps..boleh kak teh link dalam sentraal station tak? banyak pengidap penyakit ni di sana! kamsia

Wong Ah Beng said...

kak teh.. Lu punya nick manyiak klasik laa "Kak Teh" ahah..Mau link ka? boleh.. boleh.. disilakan..I like!

A Babe Of Very Little Brain said...

Yipee Yipee Yay!!! pleased to make your acquaintance, Mr Titty No.2!!!!

*prod Titty no. 2 with a pen*

Sports Freak said...

Cilaka lu Ah Beng... Banyak kelakar.. lu part time comedian ka?

Ini Bloginson Syndrome ada ubat ka? saya rasa semua itu tikus keji kena ambik itu ubat..

Angel Eyes said...

so ahbeng, where to get the medicine... there are lotsa patients here already...

and i'd still wanna pull ur tail!

Yabedabedoooooooooooooo!

pojan said...

ah beng aaa, kalau saya kan, saya kalau tgh cakap sama org baru kenal, misti dalam kepala mau pikir "ini org ada blog ke tidak aa??". Mau tanya lu la ah beng, itu Bloginson Syndrome tahap brapa punya aa ah beng?

Wong Ah Beng said...

babe.. u put me in a precarious predicament...Err..Titty No.2 would like to play with your titty too..

sportsfreak.. wa bukan komedian. wa hanyalah seolang ahbeng biasa. Tikus2 keji tidak perlu mkan ubat..kasik wa kucing makan sama diolang..

angel eyes... haiyaa..lai lai! sini ubat mali wa bagi..

pojan.. Wa itu syndrome tahap dewa sekarang..hehhe

Pojan said...

itu macam wa boleh mati kerna ini Bloginson Syndrome horrr?

Wong Ah Beng said...

pojan Wa percaya lotsa nice people will miss u :)
ghar ghar gharr

Elina said...

aiyoh...ah beng...betullll lah lu...kasi wa kitawa manyak pagi2, perut pun sulah sakit. wa ada sumting in common sama lu...wa pun suka makan nasi sama kangkong belacan (kalu ada ikan jugak, wa lagi hepi).

anggerik merah said...

Alo Wong!!!Itu ubat Bloginson syndrome al jual ka? Man mau carik?

shell said...

phew.. wa balu mittel stage.

nasib baik wa bukan tikus keji.. wa tikus pandai.

lu stage mana kucing gila?

Wong Ah Beng said...

elina.. Tapi wa punya favoulite baby-kailan-belacan... Lagi ngamchoii!

anggelik melah.. Ubat talak jual.. Sendili kena belusaha membaiki penyakit (self-healing)

shell.. Wa sulah tahap dewa...

anisism said...

betul lah.
wa pon ada ini syndrome lah.
balik-balik blog yang sama je baca...*cough cough*
cepat la update ah beng..
karang tarik ekor karang..*cough*

Wong Ah Beng said...

aninism.. Lagi2 suluh wa apdet. Lagi2 suluh wa apdet..Lu ingat wa talak life meh? Go read your must-read-every-morning-u-know-who laa.. ishk!

*DuSh!!*

Vlad said...

I think it should be no. 14 for me.

anggerik merah said...

Wong...apsal lu bawak lu punya keleta lembab sangat??Aiya...ini macam susah loo...mau pegi itu balai ka??

shay said...

ahbeng sulah gila! manyak keji punya kucing kasik org ketawa..

lu punya perut sulah okeh ka?
lu layin kali jgn makan sampai pengsan aarr..itu balu mekdonel maa..wa lain la wa sulah master punya olang..certified all-can-eat some more..

lu kucing talak amoi ka? apa pasat aa kucing lengchai oso got titties maa..sendiri main ka? talak baik aar molest dili sendili..kasik tikus2 molest you la ankel haha

Wong Ah Beng said...

vlad mah mann..
U're being modest...wayyy too modest...that's Social Cafe we're talking 'bout... (Kaw tau 5x)

*I'm not worthyyyyy..I'm not worthyyy!!*

anggelik melah...Takut kena saman laa woih.. Tiga latut linggit on-da-spot lu mau baya ka??

Shay alo kawann...Itu celita pelut sakit sudah baaasi laa..ini bukak celita balu maahh.. Sendili main tittise talak best laa kawann... wa kasik Babe main sama wa punya titties jugak :P

Miss YY said...

Ahhh bennggg aaaa - Wa kasi lu baru tau! Also.. wa tahap chronic lorr. Kene pegi itu loktor :-(

Wong Ah Beng said...

Miss YY.. kasih annn dia..sulah klonik.. Lu try talik lu punya tittiess tengok kalau boleh sembuh lu punya penyakit klonik..Ini doktor ahbeng MD cakap..

Ely said...

hahahaha, gua ketawa banyak besar tak boleh buat itu quiz.

AdieJin said...

Beng..Ah Beng..OI BENGGG !!! ceh mana hilang kucing apek ni ? BENGGGGGGGGGG.. ABEEEEEEEENNNGG !!!.ada kena kasi kuching cakap melayu pelat ni karang. BENGGGGGG..benng..beng,beng..

Wong Ah Beng said...

ely..huwaa lu ketawa manyiak besar jangan lupa tutup mulut.. nanti lalat masuk lu telan..

adiejin.. hoihh apa mau? Bayar hutang ka?

torqxic inc. said...

alooo ahbeng!

lu puasa ka ini hari?
kasi visit wa punyer blog sikit, wa sulah ader invite lu komen sikit tentang sesuatu yg lu konferm expert punyer....heheh!
Sudah FLEE ADVETISMEN lagi sama lu hoh, gua mau bikin link sama lu punyer site sekali la wa ingat, buley ka? Ada mua kena sain sulat loyar kaa Ahbeng?

Lollies said...

manyak cilaka ini post. wa kini pukul kiri kanan depan semua. wa memang sudah manyak ketagih. malam mau tidur pun wa pikir apa mau tulis.

toots said...

wah encik ah beng.

wa baru start baca ini blog 2, 3 hari. tapi wa su la sangkut.

ure funny like hell.
consistent pulak tu!

*smitten*
:D

tihihih.

Kak Teh said...

baba wong, kak teh sudah itu link lu punya belog dalam itu stesen - tatak sewa punya - sinang pegi mali, pegi mali baca lu punya melalut melapu.

chics said...

memang kejila apekk

iJun said...

ahbeng ah! wa makan sahur tadi baca lu punya blog wa sembur nasi kat skrin manyak farnee wooo. wa suka tengok lu punya kucung gomok tuh jalan merayau2 carik makan macam puasa satu hali hahahaha. wa manyak suka lu punya blog ah. aiya now mata wa sudah sleepy mau kasi tido nanti kena bangun kirija. chowsin.

RojakBuah said...

hahhaaa....lu manyak baguss wooo...itu entry manyak baiiikkkw woooo.....gua mau panggil Lu Sifu maaa...manyak geligaaa....

Frankensteina said...

Sey Lorrr! Wa manyak sakit ini macam! We pun sakit Bloginson syndrome hi hi hi.

On a serious note. I genuinely believe that I am sick muahahahah

shay said...

kucing gilak...update la weh...isu nie pon dah basi larrr....update yg balu yg kaw kaw punyaa aa..wa sulah bosan lima kali bukak entry yg sama...update la..lu pigi mana? playing titties with babe again meh?

bertique said...

wa sulah baca ini entli semlm oo tapi wa cuba untuk tidak membeli sebalang komen. tapi hari ni, selious wa tatak buleh tahan.

entli ini sungguh keji la.

sekalang ada baik lu kasi gua obat, supaya gua tatak kena sama ini sakit lagik ..

cepat la kucing yg keji! wa tau, obat kepada penyakit ini sulah boleh kasi lu idea utk entli baru..

woo hoo.

agus said...

Wa tikus yang keji...

Shay, lu talak tau ka ini kucing suka menda basi munya. Saya kasi ini komen yang ke anam puluh pun talak boleh tolong. Kenape, tak percaya?

Wong Ah Beng said...

torqxic.. lu boleh link wa punya blog..talak hal.. Ini ahbeng berkhidmat untuk negala.. dipersilakan sesapa saja yg lain kasik link juga jika mau..pelcuma flee of charge.

lollies.. ishk ishk *kasih an dia*

toots.. haloha.. dank you.. i like konsisten...

kak teh.. yeaa wa sulah masuk itu stesen. telima kasey aa kasik link ada komen spesial lagik..

chics.. lu lagi keji punya tikuih..

ijun...itu gambar kucing jalan2 mau calik pasu bunga mau pangsai laa.

rojakbuah.. Ya boleh panggil wa sifu..dank you

frankensteina.. ahah..welkam...

shay..Alaa..wa lasa malas mau apdet laa.. Talak idea apa mau tulih lagi..keja manyiak..Sulah penat.

bertique.. ok jugak makan mender basi. Nanti sakit pelut belak gelenti best kasik buang habis semuaa..talak masalah montot sumbat lagi.

anggerik merah said...

Wong aaaa!!!

lamai lu punya peminatlah..kemalin dan hali ini balu saya pandai tulih itu lu punya bahasa..ok ka Wong?

Wong Ah Beng said...

anggelik melah.. ya.. lu pandai cakap bahasa ahbeng sekalang. Bagus.. teluskan belusaha untuk menjadik lebih cemerlang dan terbilang :)

PrincessRen said...

hahah.. gosh.. i hv de syndrome. lu ar ahbeng.. talak kilija lain aaa? BTW, u so hensem laaa... i punyer princess suka sama lu woo... fan no 1. lu mauk keluar sama saya punya plincess ar?


Kiss my asss!!