Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Thursday, October 06, 2005

Social Formulae

(Ini adalah melupakan sambungan dari artikel bertajuk "Pusat Membelibelah". Jika lu belom baca sila pegi sana baca itu entry dulu)

Itu hali selepas observation di pusat memberli berlah aa, wa ada pikir dalam-dalam.. Berlikut adalah lumusan yang telah wa bikin sendili. Ia menunjukkan pertalian antala cun/huduh, money dan sexiness, dan wa ingin berkongzhi ini ilmu pengetahuan sama lu olang..

Basic Formula
i) Cun = ok
ii) Money = ok
iii) Sexy = ok
iv) Notsexy = ok
v) Huduh = not ok
vi) Nomoney = not ok

Intermediate Formula
vii) huduh + sexy = keji
viii) huduh + notsexy = ok
ix) huduh + nomoney = not ok
x) huduh + money = cun
xi) cun + money = ok
xii) cun + nomoney = ok
xiii) cun + sexy = ok
xiv) cun + notsexy = ok

Advance Formula
xv) Huduh + nomoney + sexy = super keji
xvi) Cun + money + sexy = supervogue

Jikalau lu pandai algebra, lu boleh formulate lu punya advance formula sendili berdasarkan formula-formula diatas..(Lu sekolah menengah punya cikgu ada ajar algebla.. Sekilanya lu fail itu sabjek, lu mungkin sukar memahami apa wa mau cakap..)

Formula-formula ini amat berguna untuk meleka yang agak huduh.

Contoh #1 : Lu tau lu huduh punya olang tetapi lu ada hati juga mau memakai seksi-seksi...Lu jangan lisau! Dengan menggunakan formula:

(x) huduh + money = cun
(xiii) cun + sexy = ok

Lu boleh gabungkan formula (x) dan (xiii) untuk mendapat:
(huduh + money) + sexy = ok

Bermakna lu kena calik duit kasik bikin cun dahulu...balu boleh pakai sexy.. Jikalau lu skip ini formula lu akan jadik seperti formula (vii) huduh + sexy = keji

Contoh #2: Begitu juga, jikalau lu huduh punya olang tetapi lu mau jadi supervogue selupa itu supermodel, gunakan formula berikut:

(x) huduh + money = cun
(xvi) cun + money + sexy = supervogue

Penggabungan formula (x) dan (xvi) di atas, lu akan dapat:

(huduh + money) + money + sexy
= huduh + 2 money + sexy
=
supervogue

Bermakna aah, lu kene belanja wang lebih banyak untuk menjadik supervogue sebab lu asal huduh punya olang berbanding jikalau lu memang sudah cun boleh telus pakai formula (xvi).

Formula-formula diatas adalah terbukti kebenalannya. Lihat sahajalah artis2 kita lamai yang huduh tetapi disebabkan meleka ada uwang pergi mekap sana bikin kulus badan sini, boleh jadik cunnn jugak, mengapa? Kelana meleka ada uwang maahh..

Wa ingin tegaskan bahawa "cun" di sini adalah bermaksud lupa palas fizikal; Bukan cun dali segi hati budi. Sebab aaa, kalau lu huduh, lu hati baik punya olang pun lu adalah tetap huduh jua.. Tiada boleh bikin apa-apa.

Begitu jugak "sexy" di sini bermaksud secala menyeluruh. Bukan setakat berpakaian singkat sahaja. Pliss lemember that Sexy is not about skimpy dressing alone; sexy is also about attitude. Jikalau lu cun dan lu pelangai banyak gedik punya olang, masih tidak apa. Tetapi jikalau lu talak cun, lagi mau gedik2, olang akan meluat sama lu. Ini adalah kebenalan di dalam kehilupan social kita.

Ok mulid-mulid....Dihalapkan lu semua paham dan semoga formula-formula di atas dapat membelikan manfaat serta pengajalan untuk menjalani kehilupan halian lu olang lebih beljaya.

Sekian, telima kasih.

**** Discussion ****
Cuba bikin advance formula menggunakan formula (x) dan (xv)
Jawapan yang tepat akan menelima Ahbeng Award 2005

33 comments:

Angel Eyes said...

So apek... wa mau tanya sikit laa.. lu lasa aaa... wa huduh tak? kalau wa huduh sikalang jugak wa mau pigi itu marie france kasik touch up woo..

Desparil said...

ahbeng,

lu punya formula manyak terrer.. lu ada buat part time jadi cikge matematik ah?

Leen Ash Burn said...

tapi angel eyes ahmoi lu sula kulus selupah itu kelengge, apa pasat mau pigi itu meli flans? Oredii leng loi mahhh.

Mr. Wong ahh, gua dulu hor matematik itu hampir mau fail, jadik gua lasa gua tatak muley paham. Samore ah, I pasting one, so oredi blain dead one.

Munkin kalau Mr Wong suluh olang huduh itu bagi life expelimen saya buley lihat.

Sports Freak said...

Ah Beng ah... Lu kalau hantar itu formula sama itu Kumpulan Nobel... saya rasa lu boleh dapat award, boleh jadi first ah beng to win Nobel.

Tapi lu punya discussion question manyak pecah kepala.. itu jawapan saya dapat 2x Huduh + sexy.. aiyoo itu apa jenis manusia??

Lollies said...

lu betul-betul veli analytical maaa

ayooo itu angel eyes sudah banyak kulut, manyak selim, no need maly flance maa. Kasik pinjam itu spek boleh ka?

bABeLiCiOuS dArLiNg said...

angel eyes sulah kulus apa.. wa pikir wa suka tengok sama dia punye gambar woo... =)

A Babe Of Very Little Brain said...

aicho!!! ini macam macam mana? saya dulu ada jugak fel itu matematik, algebra tadak faham jugak.

chilakak la, wa gelak mao pecah purot wei!!!

9 said...

u manyak mandai punya kucing la mr. wong. hali-hali main tipi itu longkang pun, boleh bikin formula matematik.

Angel Eyes said...

leen: aiyaa... mana ala wa sulah kulus eh? wa sulah jadik papan lagi woo... kelengge pun manyak takut mau tengok wa ini macam.. haiyaa.. hilup susah, mati pun susah woo..

lollies: amoi cantik, mau pinjam wa punya spek kaa? muleh punye.. aarr.. bila lu mau angkat? kasik telepon dulu aarr..

babelicious: tenkiu, tenkiu.. lu mmg amoi baik punye... semoga Tuhan sentiasa memberkati dirimu..

atasya said...

lu mmg pandai wat lawak bangsat laa ah beng..hahaha

lu punya blog hari ni...bley buat itu research topik laaa

Murni M. said...

hallo Ah Beng.. hahaha!! biasanya wa manyak allergic sama matematik.. tapi ini hari, wa rasa matematik best.. hahahaha!!

Mr Hobo said...

babe, lu punya apek lingo sikit sikit serupa tamil lingo ... pening pening. Ah wong aaa .... sikalang manyak baguih ... tapi semua ini olang punya lingo manyak miks miks wan. Kenot anderstand oledi maaaa ...

madnessinvain said...

Kalau wang ala banyak ooo, you can change yourself to become cun.

Tapi tuhan malah la.

fade0 said...

apasal lu punya amoi wa nampak jalan2 sama itu lain punya ah beng samalam lekat itu shopping mall? tapi manyak seksi ooo itu amoi.

anisism said...

ini wa punya first time latang lawat lu punya blog aar apek. wa kasi baca 2 kali balu paham la apek. tapi wa suka la. lu punya algebra aar manyak bagus, manyak masa la lu formulatekan lu punya algebra. wa manyak suka.

wa lasa mau *cry in ur arms* la apek.

A Babe Of Very Little Brain said...

mr hobo, saya juga ada true blue malaysian. semua style dialeck saya buleh cakap jugak. itu adalah flair saya jugak.

lepaih ni hang nak suruh aku cakap style apa pulak? buleh punyalaaa!!! (best lingo is of course the dirty kind).

Wong Ah Beng said...

angel eye... apa wa lasa adalah tidak penting.. Apa lu lasa lebih penting. Jikalau lu lasa lu huduh bermakna lu huduh. jika lu lasa lu cun bermakna lu cun lor.. tetapi tidak semestinya olang lain lasa sama apa lu lasa..hehe

desparil... wa banyak membaca buku celita, magazine2 dan juga komik untuk tambah ilmu pengetahuan.

leen ashburn...Lu kulang berusaha..sebab itu talak paham.

sport freak yaa..jawapan kepada discussion akan saya celita tidak lama lagi.

lollie..pop it bebeh!

babelicious... lu adalah pengamal tabiat lesbian meh? sama sama polumpuan ada syiok tengok gambar juga?

babe *ignore*

9.. yaa laa hali2 kila sampah dalam longkang.

atasya.. Dank you..

murni.m...Dank you...

Mr.hobo.. ya laa wa juga ada pelasan semakin hali semakin lamai olang cuba cakap bahasa ahbeng tapi talak betul, lagi olang susah mau faham. Nanti wa akan tulis satu artikel mempelajari bahasa ahbeng..

MIV..apasat tuhan mesti malah? Selagi tidak keterlaluan wa lasa ok maahh..

fade0.. oii lu cakap sama sapa punya amoi?

anisism... Dank you! Come cly in my arm..I give u prezzies..lai lai!

babe *ignore*

A Babe Of Very Little Brain said...

*talik ekor ahbeng kuat-kuat*

after dis, you can cly in my arms oso aaah!!!

shell said...

apek..

boleh tak guna formuler tertera utk lelaki?

x dengan y, adakah ia samer variable?

sorry, wa belajar sampai darjah 6 jer.

Wong Ah Beng said...

babe..u stinky dowann.. -ignoring your anus-

shell..soli aa moy.. Untuk lelaki adalah kulang sesuai itu formula.. Jikalau ada masa nanti wa bikin formula untuk lelaki pulak.
(Wa suka lu punya nickname ada selupa itu pam minyak v-Powerr.. Hali2 wa isi V-Power keleta wa ada powerrr jugak)

p/s to all: Due to over-usage (thanx to yadda,yadda,yadda and yadda), "cly in your arms" and "prezzy" jokes are getting basi oleady.. Need someone else to come up with something fresh..Hmmm...*prowl*

Murni M. said...

hi again Ah Beng.. mana itu discussion? sudah banyak kali datang check.. wa pun pening nak pikir.. dapat apa tau? (cun-money)+nomoney+sexy= superkeji.. maksudnya kalau u cun tapi u tak ada duit langsung tapi u sexy.. u jadi superkeji? apa nih? sorry la ahbeng.. wa low sugar bulan puasa.. banyak merepek.

Wong Ah Beng said...

****DISCUSSION****

Sportsfreak..lu apamaciam boley dapat itu jawapan 2x huduh + sexy..?? Talak betul laa woihh.

Hi murni m...Wallau weh! Jawapan lu agak tepat.. sememangnya lu mulid paling otak bijak. Lu punya ibubapa gelenti bangga sama lu..

Ok di sini wa telangkan secala lebih telpelinci mengenai itu discussion:

for (x):
huduh + money = cun
huduh = cun - money

for (xv):
huduh + nomoney + sexy = superkeji

Gantikan (x) kedalam (xv) akan mendapati:

(cun-money)+nomoney+sexy=superkeji
=cun-money+nomoney+sexy=superkeji
=cun-money-money+sexy=superkeji
=cun-2money+sexy=superkeji

Bermakna...lu asal huduh, lu mau jadi cun..lu belkelja kelas calik duit dan berjaya menjadi cun..Tetapi dalam usaha lu untuk menjadi sexy pula, lu telah banyak kehabisan uwang.. Di dalam jangkamasa panjang, lu akan kembali menjadi huduh kelana lu sulah tiada uwang mau menten...Bukan sahaja huduh, tetapi juga tiada uwang. Itu pasat jadik superkeji.. Sebagusnya lu sulah huduh ada uwang jadik cun adalah sudah cukup baik.

Sebab itu kita hilup mesti sederhana. Jangan lebey2. Musti tau simpan sikit uwang juga untuk kehilupan masa hadapan kelana you never know what's gonna happen in your life

sheryl..moy! pinjam itu link lu punya blog aa.. free ads for yah!

lalala :P

Desparil said...

latok,

di pagi sabtu ini.. wa mau bagitau lu.. wa tabik sama lu.. lu punya formula lagi lasyat dari itu e=mc2.. ala itu olang tatak sikat lambut punya.. sudah mati punya olang.. dia punya formula manyak pendek.. manyak susah mau tengok aplikasi dalam kehidupan harian.. tapi lu punya formula.. manyak panjang.. manyak contoh dalam kehidupan halian.. pegi mana-mana pun boleh tengok..

tabik sama lu sekali lagi.. ah..

Wong Ah Beng said...

desperil..Dank you..
itu e=mc2 adalah formula fizik dan sains..
wa punya formula adalah formula social, lebih subjective dan flexibel untuk difahami oleh segolongan masyalakat.

AdieJin said...

siulll..wa matematik manayk lemah owh..wa talak paham itu formula..wa tau, kalau skirt pendek wa suka. itu lipstick pink punya awek pakai, wa suka..kalau spagetti stripe wa suka..kalau g-stling lagi wa suka... hehe.,.

Wong Ah Beng said...

adiejin...
Lu suka skirt pendek, lipstick pink, spagetti stripe dan g-stling..

Err..Lu bikin wa takut laa..

Desparil said...

ah beng,

apa pasat takut? lu pakai g stling meh?

Wong Ah Beng said...

desparel..

Lu suka skirt pendek, lipstick pink, spagetti stripe dan g-stling..?

atau...

Lu suka polumpuan yg memakai skirt pendek, lipstick pink, spagetti stripe dan g-stling..?

Penggunaan bahasa yang betul itu penting untuk mensampaikan pefahaman yang betul..hehe.

Desparil said...

ah beng,

mesti la gua suka AWEK pakai semua itu g-stling, skirt pendek, lipstick pink & spagetti stripe. gua lelali tulen wor..

silent said...

halo mysterious stanger! ;) wah, pandai lah mysterious stanger nie!

shay said...

muhahaha sewelnye apek..posa2 jgn banyak ketawa..nanti kulang pahala..
kalu superkeji takde keja lagi la talak cun..
baik supervogue..boleh simpan sugar dedi..hikhik

Wong Ah Beng said...

shay...shay...ishk ishk *geleng pala*

Wong Ah Beng said...

desparil :D
silent :D


Kiss my asss!!