Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Sunday, October 09, 2005

Pasar Lamadhan

Bulan Lamadhan bulan yang mulia. Ini bulan lamai olang berpuasa ikat pelut... tidak boley makan dan minum sesuka hati di khayalak lamai pada pukul siang hali.... Melokok juga kena tahan satu hali..Dilarang juga mengolek hidung boleh membatalkan puasa.

Lamai olang yang berpuasa. Lamai juga meleka-meleka yang mengambil kesempatan untuk meniaga menjual makanan dan minuman di pasar lamadhan. Di pasar lamadhan wa punya tempat ada lebey kulang tiga puluh peniaga makanan ini. Masing-masing meleka menjual belaneka juadah untuk santapan belbuka puasa. Hali-hali boleh cuba makanan dali peniaga yg belainanan.

Ini adalah apa yang wa dapat perhatikan:

#1/ Tawun lepas, di dalam 30 peniaga makanan, hanya lebih kulang 5 peniaga sahaja yang sedap makanannya. lagi 25 peniaga makanan talak sedap. Wa setiap hali beli 1 makanan dali setiap peniaga berlainan. Bermakna aaa, di dalam 30 hali berpuasa, cuma 5 hali sahaja wa dapat makan sedap. Lagi 25 hali talak sedap. Wa lasa kita patut kasik hantam sama ini peniaga-peniaga yang tidak tau memasak. Wa juga lasa meleka peniaga makanan part-time di bulan puasa yang hanyalah fikirkan keuntungan jangka masa pendek sahaja tanpa memikirkan nasib perut olang yang membeli makanan meleka yang tidak sedap itu..

Tawun ini, ada 30 peniaga makanan lagi. Masing2 muka sudah lain2. Wa talak ingat mana sedap mana talak sedap. Kena sekali lagi test satu2...manyiakk leceh..

#2/ Membeli-belah di pasar lamadhan, semua pun kita mau beli. Suka-suka beli itu beli ini. Alasan kita lapar boleh makan semua punyaaa.. Bila tiba waktu berbuka puasa, makanan talak makan habih. Banyiak lebihan makanan campak luar lumah kasik kucing makan. Tepuk dahi kita kata pembazilan duit tamau bikin lagi. Esok hali, kita beli sama jugak banyak...Lagi talak habis campak luar lumah kasik kucing makan. Cukup 30 hali, wa punya kawan-kawan lamai sulah jadik gemok woooo...

#3/ Avelage waktu berbuka puasa adalah pada pukul 7:00pm. Wa ada pelasan, jikalau wa beli makanan pukul 6:58 pm, itu peniaga makanan musti hati baik kasik makanan lebey. Selupa ada plomotion megasale. Jikalau wa beli awal pukul 5pm++ aa, meleka selupa kedekut punya olang semua pun kasik makanan sikit sahaja. Wa lasa kita semua patut bersatu-pandu jangan beli makanan sehingga megasale bermula. Ini maciam, kita juga untung dapat makanan lebey..Lagi penjimatan cost mahhh... Kita consumer kita ada powah. Olang putih cakap pembeli adalah king!!

#4/ Ada juga peniaga pasal lamadhan suka menjelit, "Haa kuih!kuih! Macam-macam adoooo..." sambil tersenyum-senyum. Itu ayat "maciam-maciam ada" selupa itu pakcik astlo cakap dalam TV. Wa manyiak hailan apapasal meleka suka copycat itu pakcik astlo punya ayat. Sebab wa lasa itu ayat talak kelaka pun. Adakah dengan bercakap begitu sambil senyum-senyum lagi lamai olang beli kuih meleka?

#5/ Begitu susah untuk mendapat kuih popia basah yang sedap di makan. Wa suka popia basah. Banyak lumbut makan pun manyiak selesa. Tetapi aa, kulang dijual oleh peniaga kuih. Kebanyakan meleka menjual popia goleng. Satu lagi wa punya favoulite kuih adalah kalipap dalam ada inti daging. Tetapi malangnya zaman sekalang juga susah mau dapat. Jikalau beli kalipap mesti hanya inti kentang, talak sedap. Jikalau ada pun inti daging sikit 2-3 ketul. Dulu talak selupa ini macam semua pun inti daging, ada best.. Begitu kejam zaman belubah semua pun mau jimat kos saja.

Sekian sahaja untuk kali ini..
Lepas makan nanti lu olang jangan lupa kasik bersih hidung supaya esok tangan lu talak gatal mau kolek lagi.

Ok dank you!

33 comments:

Leen Ash Burn said...

Unker Wong ahh, di alamanda ada satu olang ahmoi amat lengloi juai itu popia basah. some more ah, dekat pijabat saya dulu la hor, ada seolang lelaki yg mini nya ada juai itu kalipap. lu mao kalipap apa semua ada juai. ada kalipap daging ada kalipap ayam ada juge itu kalipap tuna + telur satu helai. wa amat suka itu kalipap. sangat sedap worr. lu mau itu namba dia ah? wa bagi lu namba suluh lu call dia sendili. kalau wa tala silap ia juai itu kalipap 3 satu linggit. tapi lu kena goleng sendili lorrr.

Desparil said...

ah beng,

lu butut-butut ka cuba satu kedai saja dalam satu hari? kalau itu kedai jual air.. lu buka puasa minum air saja ah? lu patut cuba 2 atau 3 kedai satu hari. lagi cepat mau habis testing semua kedai.

A Babe Of Very Little Brain said...

ahbeng, itu leen chiakap manyak butut. itu romeo punya juliet buat itu kalipap manyiak sedap woo!!!

leen, pass sini itu romeo punya nombor. dah lama aku tak ngorat dia.

Inn said...

that's right. sometimes kan, dah la tak sedap, mahal pulak tu. it's sad knowing that all they want is that extra cash for raya and not much care about anything else.

I selalu berangan, someday, if i hv extra money, nak hire someone berniaga waktu ramadhan jual kuih muih yg sedap punya but jual at 20cent jek. nanti kena belasah peniaga lain tak?

Angel Eyes said...

ah beng arrr...

woohooo.. lu suka kalipap eh? and lu jugak suka itu popiah manyak basah kaa?

Takpe, takpe... nanti satu hali yg baik aaa... wa bikin kasik sama lu ok?

Wong Ah Beng said...

ah leen... "alamanda" <-- mana tempat ini?

desparil.. wa kasik simple example sahaja maa kasik senang kila..nanti kalu wa kena tambah tolak bahagi dalab, lu olang juga pening bacaaa..

babe..yaa ka? Kalau wa tly talak sedap apa maciam? boleh tuntut gantilugi?

inn..Lu ada extla luit, lu masuk bank maa...jangan buang2 luit meniaga nanti luugi apa maciam? Lagi kalau talak sedap olang semua pun benci..

sheryl.. lu bikin popia manyiak basah meh? boleh..boleh..lagi basah lagi syiokk..

adekmanis said...

Apapasat lu mya febret sumua tatak happening mya. Lu tatak suka bukak puasa makan apam ah apek? Wa tau lu misti suka myaaaaaa heheheheheheh

Wong Ah Beng said...

aa chi aa...
kuih apam selap jugaa.. Kalau itu kuih pau daging ka ayam kaa laagi selap..
Lu pulak apa suka? kuih batang buruk aa? pisang goleng?

agus said...

uncle wong, mimang butut lu munya pendapatan. 90 pelatus peniaga ramadhan mau kila untung duit laya saja. nasib pembeli satu sen saja dia kesah. Sudah la satu hali talak makan, bayar mahai, last last, makan talak sedap, hati manyak sakit. Kadang kadang waktu buka tamau makan nasi tapi mau makan olang. Kasi belasah itu peniaga lagi puas. Ada satu kali ah, saya beli itu otak otak gelang patah dia tulis, manyak sedap dia bilang, bila makan, selupa gelang getah. Kepala hotak dia! Hah, balang kali pasar ramadhan juga ada menguji kesabaran kita sebaik saja berbuka, lagi manyak sabar, lagi pahala. Ada itu macam ka uncle?

9 said...

ini semua bodo punya olang, tala reti miniaga, mahu miniaga.

haiya, itu bandar seri putra punya pasar lamadhan ada itu olang juai popiah basah manyak sedap punya. lu pergi la ini petang mr. wong, atau u suluh olang gaji u hantar sama u.

stone said...

uncle...memang syiok ooo beli itu makanan banyak2. itu macam olang putih panggil 'food thelapy'. lagi satu haaa..bila beli itu makanan banyak2 bole kasi eksesais sama itu otot2 tangan angkat itu plastik beg. selupa malek noor bikin. ok apaaa

Wong Ah Beng said...

agus hahaha...butot! butot!

9.. wallauweeyy bandar seri putera mana tempat itu?

stone..Yaa aa..ada butot jugak..

A Babe Of Very Little Brain said...

ahbeng - itu kalipap lu mintak sample satu bungkos sama itu leen. lomeo musti kasik punya la. lomeo itu manyiak bayek hati punya (manyak hensem lagi jugak wooo!)

anisism said...

asal klu orang comment dalam blog ni pon nak kene pelat cam uncle wong ah beng gak eh, i wonder?

but anyways...reading the pasar ramadhan bits ni gives me the pleasure of imagining. *sigh*

kemsalam jelah kat pakcik-pakcik peniaga (yang sedap dan tak sedap tuh)..

and yes, popia basah sangat sedap. lagi basah lagi sedap. muahahhaa.

agus said...

Anisism, manyiak soli kalau lu helan sama kita punya cakap silupa ah beng. Tapi ah beng sula kasi ini satu tempat kita boleh imagine cakap sama ah beng butut munya. Sebenar nia, siapa2 pun boleh cakap apa cala lia suka. Janji hati mau sinang dan manyak happy. Kalau ah beng marah lu cakap talak silupa lia, lu lepot sama kita, kita hantam lia satu kali, boley...

lagi satu hal, selamat berpuasa dan berbuka. Kalau kenyang satu macam, pelut kembong, tampal koyok.

kepala_angin said...

popia goreng lagi sedap la apeq.

i kinda despise that pasar ramadhan in my housing area. wtheck laa.

ppl pay good money, the least they can do is learn how to cook the food properly lah. ada ka cucur udang letak bawang!!!! bengang gila..

Sunflora said...

Ah Wong ah, awak buat saya manyak kepunan lor. Sini mana ade juat itu popiah basah! Itu popiah goreng pun talak sama weh! haiyaaaa melilih air liur wa lor! Lu manyak kejam!

Wong Ah Beng said...

babe... Wa mau sample satu kotak boleh?

anisism..jikalau lu cakap sama lain olang, lu sedikit dan sebanyak akan terpengaluh jugak untuk mengikuti cala dia bercakap..contoh lu bercakap dengan olang negeli sembilan lu akan cakap selupa negeli sembilan (atau kelantan atau terengganu etc etc).. Sama juga jikalau lu cakap sama olang india, lu kepala pun ada geleng2 juga bukan? So itu maciam laa ini olang semua masuk wa punya blogspot semua pun mau jadik ahbeng jua..

Agus.. ya betul..

Kepala angin.. Wa ada popia goleng besar kelas punya... mau ka?

sunflola.. haiyoo moyy..soli aa bikin lu kepunan... Lu mana tempat situ takde poppiah?

shell said...

benci benci..
wa sulah lapa..
lagi 5 jam nih..
isk isk..

Wong Ah Beng said...

wallauweeyy... ada tikus yang pandai berpuasa laa!!

shell said...

sedangkan kucing boleh beli popia basah, inikan tikus berpuasa..

(tikus lagi smart dari kucing)

dun play play.. :D

Wong Ah Beng said...

tikus yang kejiii!!

9 said...

mr. wong, itu bndr seri putra manyak jauh mah, lia selepas itu tol bangi punya.

Leen Ash Burn said...

hampehnya apek, nak sample sampai sekotak hahaha.

ah beng ah! alamanda di putlajaye lor.

atasya said...

ah beng...wa tau lu kaki manyiak penndek...tapi alamanda mesti mau pegi maa...lu pegi putlajaya mesti jumpa punya...di situ mimang ada bebelapa lengloi jual popiah basah KAW2 punya...manyiak lumbut maa...(i'm talking about the popiah basah aa..not the amoi...)

lagi satu arr ah beng...kalau lu mau boikot itu peniaga...lu jangan beli langsung maa...lu masak sendili di lumah lagi jimat loo..tapi lu arr kena suluh itu pembantu lumah masak sbb kaki lu manyiak penndek...kalau tidak berhati2..mungkin lu yg akan dimasak hihi

Wong Ah Beng said...

9.. Waa manyiak jauuuh mau belbuka puasa sana...

leen.. Sample satu ko0tak la mau kasik kawan-kawan lain..jikalau sedaps lagi lamai beli maaa..plomotion!

atasya... poppiaa basah kaw kaw atau pun amoi basah kaw kaww 2-2 pun kaww kaww syiok jugaaa.. gha ghaa..

shay said...

ahbeng,
lu manyak butut aa...hali itu wa beli murtabak masa sudah azan..itu olang kasik wa 6 biji murtabak free...manyak gila itu megasale...wa satu olang mau makan 7 biji murtabak...boleh pengsan aaarr..abis la wa terpaksa gemuk utk mengelakkan pembaziran..(ahaks..alasan)

Wong Ah Beng said...

shay beli 1 dapat 6 free?
Mana ini tempat jual murtabak? Wa mau pegi melawatt!

Lollies said...

ada peniaga manyak keji lu tau tak..makanan banyak talak sedap lagi mau kasi jual. jual pun manyak mahat. kadang2 wa buat manyak dosa malah-malah sama ini olang.

Wong Ah Beng said...

lollies... Wa lasa mungkin sebab meleka juga belpuasa..masa memasak tidak boleh melasa makanan meleka sendiri tatau sedap ke talak sedap.

Vlad said...

Pasar Ramadhan. Even the most well guarded girls will come out to shop. I like.

Alamanda punya orang semua muka gomen. Sepesyen je.

Wong Ah Beng said...

vlad..hahaha..Dont be judgmental mah fren... There are muka-muka gomen yang ranggi... The trick is knowing where to look.

Ely said...

aku baca posting nih, lidah ku pun jadi pelat!


Kiss my asss!!