Pay Your Homage...Now Feed Me!!

Wednesday, December 14, 2005

Belia Benci Dadah

"BELIA BENCI DADAH"

Slogan di atas seling boleh dilihat melata-lata. Wa melasakan niat kempen Belia Benci Dadah adalah sangat baik untuk mengulangkan bilangan gejala penagihan dadah di negala kita. Namun begitu, cogan kata Belia Benci Dadah ini wa lasakan adalah kulang sesuai kelana ia hanya melujuk kepada sebilangan jenis olang sahaja. Letme elaborate:

Di zaman persekolahan wa dulu, "mat belia" adalah bermaksud "mat skima", ataupun "budak civik". Belikut adalah ciri-ciri mat belia yang skema:

  • Meleka yang suka melakukan aktiviti2 gotong loyong sekolah dengan halapan mendapat perhatian guru mereka (ass kissers). Antara aktiviti yang diminati oleh mat mat belia adalah seperti persatuan pengakap, pbsm dan lain2 persatuan atau kelab2 yang aktif dalam hal-ehwal kebajikan. Meleka seling dilihat memakai baju batik dan suka berkumpul beramai2 di bilik gerakan. (Belia Benci Buangmasa)


  • Sebilangan mat belia pula terdiri dalipada geeks atau nerds. Kebanyakan meleka memakai spek mata tebal. Meleka lajin membuat kelja sekolah, dan sering membantu menyiapkan homework rakan-rakan mereka secara paksarela...err i mean sukarela. Meleka dali kecil suka belmain komputer game Pacman dan amat pakar dalam bidang IT dan internet. (Belia Benci Spyware)


  • Sebilangan mat belia adalah golongan mat skema yang boring yang hanya membaca buku pelajaran. Meleka talak masuk campur hal ehwal olang lain. High school babes would never date them. Geeky looking girls would consider them interesting -but would never date them. Say hello to Miss Rosy Palm! (Belia Benci P0rn)


  • Sebilangan mat belia jua adalah merupakan talibarut pelajar kelana sering melaporkan aktiviti2 underground pelajar2 lain. Contohnya, jikalau malam2 mau lompat pagar asrama (fly), pastikan mat belia talak tau kelana sekilanya meleka tau, mereka akan bergegas melaporkan kesalahan undang2 ini kepada guru disiplin. Pendek kata, mat belia = talibarot. (Belia Benci Budakjahat)


  • Kebanyakan mat belia fikir meleka otak sangat pandai, cikgu pun sayang meleka. Meleka jua sering menjadi mangsa pukul secara belamai2 oleh pelajar-pelajar lain, terutama pelajar senior. Meleka jua seling dibuli dan suka mengadu kepada guru homeroom mereka. (Belia Benci Pembuli)

Wa lasa mat belia adalah tidak kool. Wa tamau jadik mat belia kelana mat belia adalah un-cool. Wa yakin lu olang semua pun bukan mat2/minah2 belia kelana lu olang semua adalah kool jua.

Lu pun talak suka olang panggil lu "Woii mat belia, kau buat apa tuh?" jika dibandingkan dengan "Woii mat kool, kau buat apa tuh?" So apa macam? Mana lagi lu suka jadik Mat Belia ka atau Mat Kool? -Tepuk lah dada lu tanya selera-

Now, back to my main point..

Wa lasa tidak perlu suluh mat mat belia benci dadah pun meleka memang sudah benci dadah jua kelana meleka adalah mat-mat belia. Mengapa mesti redundant mahh? Itu slogan "Belia Benci Dadah" adalah sama jua seperti lu cakap "Penoreh Getah Suka Menoreh " (semua olang pun tau penoreh getah suka menoreh) atau "Pencuri Suka Mencuri" (semua orang pun tau pencuri suka mencuri) atau "Balachi Benci Boss" (Semua olang pun tau balachi2 benci boss).. Begitu jua "Belia Benci Dadah" - semua olang pun tau mat skima benci dadah jua...

Pada pandangan wa, ini slogan Belia Benci Dadah hanyalah ditujukan kepada mat-mat skema yang tak kool supaya bencikan dadah. This is unfair.. What about us cool people? Wa bukan mat belia kelana wa adalah cool. Cool people like me benci dadah jua, tapi mengapa tiada slogan Olang Cool Benci Dadah? Mengapakah mesti mat belia2 sahaja yang disuruh membenci dadah? Adakah kelana semakin lamai mat belia a.k.a mat skima yang menjadi penagih dadah?

So now what u think? Sila hantar komen di situ luangan tikus keji)

Sekian telima kasih.

59 comments:

pinky angel said...

wa telingat MAWI lak sbb diolang ada suluh MAWI jelitkan slogan itu..

Tak sesuai!!!!

wa tidak mahu juga disebut mat kool kerana mat kool adalah monyet yg suka mkn eskrem..

Sleepless in Gelugoq said...

hahahah sebab meleka talak pecaya olang cool = sejuk , benci dadah.
olang tak cukup makan dadah selalu mengigil selupa sejuk lu talak pelasan ka abeng :D

zeed said...

slogan itu sepatutnya dilaungkan oleh Aidil AF3 la.. kerana Aidil itu selupa budak skema lohh..

tapi haa, memang tidak butul penggunaa Belia Benci Dadah.. rasa sungguh pelik lohh.. lu kucing manyak pandai... manyak bijak.. kucing saya sudah jatuh cinta dgn kebijakan lu lohh..

Wong Ah Beng said...

pinggi angel a.k.a siti nur musliha..
mat kool mat kool kawankuuu
marilah kitaa..matttt koool!! :D

slipless in glugo..
yaa sebab itu kene tukar slogan menjadik Mat Cool Benci Dadah supaya meleka tidak menjadi penagih tegar :)

zeed..
afundi ahbeng yah!
ho ho ho :o

RojakBuah said...

Beng, lu mmg bijak. Gua sudah byk kali puji, psl idea lu cool. Tp gua tk jadik mat Cool, psl tu mcm iklan ais krim maa. Lagi satu fakta tak tepat, lu ckp Mat Belia olang yg suka IT, mana ada maa..budak IT bukan Mat belia..Mat belia tu geng2 umuno. ciri2 yang gua rase, yg gua ingat:
a. kaki bodek, smp jilat buntut
b. kaki report - cilakak ini olang
c. kaki bangku - mat belia mmg tk reti bersokan
d. lemah lembut - mat belia tk suka kacau awek
e. Macam bagus - walhal buduh jua
f. Control macho - ciss, dpn awek buat2 baik, ckp sopan je. poraahh
g. mat belia WAJIB ada baju batik dalam almari.
i. Mat belia suka pakai sluar Slack je, jean koyak2 tarak main.

tu je Beng, byk lagi tp jadik mcm blog gua pulak...

Amir EtCetera said...

Criteria untuk menjadi Mat Belia (additional)..

1. Mempunyai baju batik dalam simpanan.
2. Tidak pernah memiliki sebarang jenis Jeans.
3. Kasut kulit hitam ala Pulapol.
4. Rambut yang disikat kemas belah tepi dan penuh diselaputi minyak rambut (code10, brylcream atau minyak bijan.. whatever..)
5. Rambut tidak boleh panjang 2 inci bawah telinga.

Ada memenuhi 50% dari kriteria diatas? Anda mungkin Belia yang dicari..

Wong Ah Beng said...

lojakbuah..
Telima kasih kelana membetulkan fakta2 yang mungkin menyelewangan. Lu memang manyiak hebat.. Lespekk maaa lespek! Wa lasa lu patut kelja sama itu Kementerian Belia Dan Sukan. ;p

amir ecehtra..
Rambut belah tepi...tuh tak tahan tuh..hahaha :D

kittykau said...

kucin mana ada belia?

Kucin suker Dadih....sami veli suka dada

bertique said...

ini juga sgt kontradiksi.

kerana mengapa ada isitlah belia benci dadah, sedangkan tiada istilah veteren benci dadah? adakah ini bermaksud semasa kita belia kita benci pada dadah, sesudah kita veteren kita buleh suka dadah?

lagipun sudah tau kan, bila kita sebut belia - ramai yg tak suka ley .. kalau sebut pemuda, lagi tidak bole kerna ada bau2 politik .. mungkin juga frosa kata ganti diri perlu di liat semula.

lagipun, wa lasa ini kempen cuma on the surface shj .. kita sulah buat byk kempen, tapi byk juga yg sulah gagal.

kempen cintailah sungai kita. lu ngk sulah berapa sungai yg makin kotor?? kempen jagalah kebersihan - bersih?? mana ada bersih .. kotor lagi ada la .. kempen kita semula, aiyo .. ada ka org kitar semula?? wa lasa aaa semua kempen shj yg dikitar semula ..

inilah susahnya kalau buat kempen shj, tanpa meng-adress-kan masalah akar umbi. lu buleh tebang pokok ini hali, tapi kalau akar pokok masih kuat .. esok lusa itu pokok tumbuh balik maaa .. ada betul tak?

Miss YY said...

Hmmm... saya adalah Belia 3X. Suka hisap dadah dan juga hisap dada...

zuhri said...

ah beng, kalau belia benci dadah, mat kool benci apa?

Apple Pie said...

ahbeng,
wa punyia kucing mau isap lu punyia dada laa...boley ka?? heheheheh :P

shay said...

Belia Benci DadaH!
Mat Kool Suka Dada!
Wa Benci Ini Entry..lu mmg aaarr saja mau kutuk2 mawi...wa mencik mencik lu..*hentak2 kaki*

superfly said...

mawi is d ultimate belia to represent all the mat belias!!! welllddd!

Erra said...

zeed

trust me - Aidil AF3 is no budak skema ... I would be worried if my sister is dating him.

tarehgemuk said...

wa olang belia. tapi wa suka dada. hahaha. dada wanita manyak best wo.

toots said...

a long long time ago,
semasa saya bergiat maju di dalam tingkatan 5, cikgu saya telah memberikan definisi belia menurut sebuah kamus. saya kurang pasti apakah nama kamus itu tetapi pastinya ia ditulis oleh seorang yang bijak pandai dan mempunyai kosa kata yang luas.

menurut kamus itu,
belia merupakan golongan muda yang berusia antara 18 - 25 tahun.

jadi. slogan "belia benci dadah" hanyalah applicable bagi segelintir masyarakat sahaja.

dengan demikian, sekian.

sedikit tambahan.
slogan "belia benci dadah", akan menimbulkan semangat inquisitive di dalam jiwa belia2 yang curious seperti sepupu awak, the curious cat.

sekaligus menyebabkan belia2 ini begitu intrigued untuk mengetahui dgn lebih lanjut "apakah itu dadah" sebelum membencinya.

-sekian-

Wong Ah Beng said...

kittykau..
kita kucing jua ada golongan kucing belia.. selepas berak, mereka kambus dengan pasir..talak kool.. kucing kool belak dan belah sahaja :D

bertique..
kempen anti melokok? :)

missyy..
lu suka hisap dada ke atau lu suka dihisap dada? >;)

zuhri..
mat kool tak benci dada ;D

applepie..
lu kucing jantan ka betina :?

shay..
Jangan itu maciam. Lu kene sanggup telima kritikan2 yang membina untuk lebih gemilang di masa halapan :)
werld !!

superfly..
nanti peminat2 mawi kasik hantam lu belamai2 wa talak masuk campur aa.. :D

erra..
watabout u? dating anyone aa? ;)

tarehgmuk..
lu manyiak hamsap punya olang...keji! >:(

toots..
siapakah itu the curious cat :?

Diran Kesuma said...

Haiya lu aaa wong ah beng...

wa sikalang kena pegi mengajar student wa... sekali wa take a break tengok lu punya blog sikalang sulah talak boleh cakap ma... wa ketawa sampai mata wa hampir buta maciam itu Osman Jailani a.k.a Kassim Selamat. Haiya...

By the way... wa talak mau dipanggil mat belia ataupun mat kool kelana itu mat kool adalah ice cream anak wa makan.

la femme écrivain said...

ahbeng...lu punye post tis time manyiak cool...
vely the thinker one...
aumm...hehehe

then bengbeng,slogan ape plg sesuai?
(sambil usap bulu olen bengbeng)

RaNdoMHEarTsOfArMylla said...

ah beng lu tipu...
lu kan haritu suruh wa kahwin sama nerd(boleh disamakan dengan mat belia)...sebab mereka pandai cari wang...
sikarang lu kutuk mat belia pulak..
lu mmg mau wa jahanam weh....
huhuhuh

Anonymous said...

Ko ni Beng, nanti kena kurung dgn Azalina baru tauuu! Dia menteri jaga belia. Belia ni aku rasa ok..sbb age dia sampai 40thn.

Yg aku tk thn ni Mat Belia..sekolah aku dulu panggil Mat Ye Ye..(mcm bagus2 je mamt tu). Apa2 hal mesti ke depan punya..cikgu semua kenal. Microphone untuk assembly dia simpan..dia pasang..dia test..

Biasa kitaorg tk angkat jadi BWP (Badan Wakil Pelajar) tp cikgu suka angkat jd LDP (Lembaga Displin Pelajar aka Pengawas) ala2 Licensed Dog Patrol...

Apa brg mau jd Mat Ye Ye...

A Babe Of Very Little Brain said...

saya sayang sama toots.

HIDUP TOOTS!!!

nett.nadia said...

Lu pun talak suka olang panggil lu "Woii mat belia, kau buat apa tuh?" jika dibandingkan dengan "Woii mat kool, kau buat apa tuh?" So apa macam? Mana lagi lu suka jadik Mat Belia ka atau Mat Kool? -Tepuk lah dada lu tanya selera-

apenye...dua2 tu kenyataan menghina. mat belia - skema dan un-kool. mat kool - beruk maskot aiskrim nestle. tp sekurang-krangnya mat kool disukai ramai :)

Wong Ah Beng said...

dirankesuma..
Lu apa pelajalan ajar mulid2? mulid2 sekalang manyiak kulang ajar sama cikgu..Kasik hantam sama diolang horr :/

la femme ecrivain..
slogan sesuai: Wa Suka Ahbeng!! :D

landomhatsofamila
ishk..walaupun meleka adalah nerd, talak kool dan sering dipukul, namun meleka nerd rules the world.. :)

anony.
bwp? ldp? nih mesti budak mrsm.. ;?

babe..
HIDUPP!!!! :o

nett.nadia..
Ya, itu sememangnya adalah disengajakan. Sesiapa yang berjaya mengesan niat keji wa tersebut memang seolang yg genius.. ho ho ho >:)

jennifer said...

homeroom..? lu dulu mrsm mana beng..?

Butterflyn said...

whoa.. another talking cat in the internet! cool.. eh.. kool!

toots said...

inche ah beng,

the curious cat itu merupakan ur cousin 3 times removed.

dia sangat famous kerana the adage "curiosity killed the cat"

kerana itu la u tidak begitu kenal ur cousin ini, kerana, kesembilan2 nyawanya telah tamat, berkat sifatnya yang begitu curious.

-sekian-


iklan: The Babe "isy i shy la u laung out 'hidup toots' kat sini. i girl. i shy"

Apple Pie said...

haiya beng...wa punyia kucing ofkos betina lorr..sula ada 4 anak ooo. dia mau cari hubby baru maaa...itu pasal dia suka sama lu

Leen Ash Burn said...

Belia Benci Dadah, Veteran Suke Dade hehehehe

Wong Ah Beng said...

jennifer lopeh..
lu mrsm ke? mana punya? wa sekolah pondok jerrrr.. :/

butterflyn..
u mean..there's another ahbeng cat out there? uhh where? where? Grrrrr *rival* >:[

toots..
oho..itu dia talak pandai punya kuceng sebab itu dia hilang 9 lives dia.. Kuries pun agak2 laa jugak kan ? :]

applepie..
haiyaa..sulah barai laa dia..tamau laa tamau! <:/

leen ashburn..
hamsap punya leen..haih *geleng pala* |:<

CikNi said...

aku benci kucing bukan benci dadah tapi aku suka kucing kewl yang benci dadah sebab kucing yg high akan berak merata-rata

zeed said...

erra,
i said selupa saja maa..
terbaca kat blog mana ntah, meleka pggl aidil sbg mat belia..
sorry aa erra.. hehhe..

ah beng,
waa tak mau afundi lu..
nnt kucing waa melajuk..
tapi ciri2 mat belia yang dinyatakan oleh pengomen lain sungguh menggeletek hati waaa..
*gelak sambil tergolek*

jennifer said...

wa pun skolah pondok jua maa..:D

anisism said...

it's getting worse. i can't take it anymore. i can't take it.

whisperer benci heels yang pretty.

nurul said...

wa benci babi. babi itu halam!

la femme écrivain said...

ohh...bengbeng...
bila wa ckp wa skola pondok,
lu kate wa tipu...
now lu oso sekola pondok ka?

madnessinvain said...

Mari menderma dara, jangan menghisap dada

Wong Ah Beng said...

makhariz..
wa talak isap dadah..wa isap dada ajer..buleh high jua.. :)

zeed..
Yaaa..wa pun LOL.. ;D

jenny..
tipuu laa..lu manyiak pandai punya olang high-tek apamaciam sek pondok ajer. >:/

anisism..
saba..saba..we all can feel you. :)

nurul..
Barbie Boo Sook wa hanyalah virtual babi adopt-a-pet maahh. jikalau pegang pun tidak perlu samak. :)

la feeme..
lu olang manyiak pandai2 mana buley sekolah pondok ajerr... musti lu sekolah tinggi2 punya olang maahh.. talak bayek tipuu worr ;)

miv..
hahaha..brapa banyak dah dada ko isap?

Erra said...

ah beng

must date someone ka? tomolow i find lah.

Wong Ah Beng said...

erra..
tidak semestinya must date someone..
Dating dili sendili pun boleh jua :>

Erra said...

siow la lu ah beng

lu cakap ha manyak double meaning ... musti mau lead between de lines ... lu umut belapa?

Wong Ah Beng said...

erra..
wa lahir bulan 4 tawun lepas..
err...haiyoo wa talak terrer kila-kila laa. u do the math eh.. :/

Erra said...

wa lagi tatak tau kila ... lu umut 30 tawoon ka?

Butterflyn said...

Well, the other cat isn't as ah beng as u, but she's a bit gatal
uhuh.. this is the good news for u..
it's a SHE!

Wong Ah Beng said...

erra..
ho ho ho..wa sulai pakai kalkulator kila umor wa 1 tawun 8 bulan :)

butterflynn..
itchy pussy -cat- ehh? musti dia talak mandi talok syampu..sebab itu manyiak kutu gatal2..wa tamau laa.. >:}

Murni M. said...

Ah Beng, mula mula wa ingat ini kempen adalah satu revolusi mat mat belia utk menegaskan yang mereka benci dadah.. tapi lu sudah kasi explain sini, balu wa paham maksud itu kempen..heheh..

aww, dun be too hard on the mat/minah belia... ini masalah genetic maa and sometimes can be very cute also :D Summore if everyone also kool, then it's not kool anymore.. we all must learn to embrace the 'belia'ness in us.. :p

jasmine79 said...

ah beng..waaa sulaah jatuh chente sama itu kucing dalam gambar itu..lu mau juaaal kasik guaa laa..ciakaaaap belapaaa lu maaau, singgit? due hengget? 5 hengget? ..lu kasik pree sulaah laa..buat itu pahala..no woli wa manyaak sayaang sama spesis kuchingg..gelenti kucing itu akan hepi tinggal sama waa..luxury..luxury.. ah bengg kucingg lu manyaaak comeeei!!..wa laseee mauu picit picittt...kasik sama gua laa..kasik laa..kasik la!! ( icon muke kesian )

jasmine79 said...

ah beng..lu mukan belia meh? kalau ikutt umut kucingg..lu kila kilaa sulaaah baligh ka blom?

Wong Ah Beng said...

murni.m.
ahah..kami mamat-mamat belia sedia berkhidmat!! :)

jasmine69..
lu apa hamsap cakap? kucing shomel di dalam gambar itu adalah gua laa.. hehehe >:)

jasmine69..
kalau ikut umor kucing wa balu sahaja akil balikh..sula boleh main-main sama polumpuan.. :D

jasmine79 said...

bengbeng: lu pun manyaaak hamsap..waaa mau 79, lu maau 69..sulaaah backdated loorr..kila kila 79 lagi avant garde..:P

wa tatak kilaa..wa tetapp chente sameee itu kuching..lu tamau kasik gua, gua kidnap taun depan!

lu main main dengan polumpuan talak best, kenot reproduce..main main dengan kuching betinaa lagi baguss..boleh mengembangkan genelasi genelasi wong ah beng maaaa..mesti maaau leploduceeee spesis sendilik loor..

Wong Ah Beng said...

jasmin69..
kidnap?? haih..jangan jadi psycho maahh.. Cukuplah wa sahaja yang psycho di sini. Lai..lai wa belanja icekelim :)

jasmine79 said...

wa mauu icekelim dali hhagen daaz..aiskelim mulahan wa tatak pandang looorr..kalu wa makan itu icekelim mulah mulaah pelot wa automatik teluss cilit bilit woo..manyaak susah nanti!

jasmine79 said...

bengbeng: saiko?? wa chente sama itu olangg saikoo..manyaaaakkk best dali chente olangg normal2..veli blur n takde keselonokkan. lagi saiko lagi baguss..lagi adventurous, lagi mengancam kaw kaw..tetapi exceptional bagi meleka2 yg dikategolikan sebagai olang giler..kerana gile boleh disamakan sebagai tidak waras..oleh itu wa tatak mau memploduce genelasi2 yang tidak waras.

Wong Ah Beng said...

jasmin69..
aiskelim Mat Kool laa bestt.. mulah dan sedap dan kooool jua :}

jasmin69 again..
tapi lu jua kulang walas apa maciam mau sama olang walas? hu hu hu hu hu :D

Tucin Siam said...

"Mana lagi lu suka jadik Mat Belia ka atau Mat Kool?" >
Mat Kool? kalau tak silap aku, tu duta aiskrim kan.. yg monyet tu. Aku nanak jadik Mat Kool

"-Tepuk lah dada lu tanya selera-" >
Haa kalau tadi monyet ini 'silupa' King Kong!

Wong Ah Beng said...

tucin siam..
hehehe..Mat Kool Mat Koool kawannkuuuu *nyanyi ikut rentak icekerim mat kool*
:p

Anonymous said...

not much i wan 2 say juz..
lu pnye idea mmg tip top..
so y not u bawa ini idea kasi olang2 besar tahu?
azalina tu open minded jgak aku rase..so y not?
mane tau kali ni kalo gune idea lu tuh..
x kire le belie ke,veteren ke,rrr kucing ke sume pn benci dadah..
amcam ade berani sahut di challenge ke ahbeng?

"get a mirror, see ur self in there,
does it perfect inner n outer?
if u can only see the outter but not da inner..
try to know ur inner first
before critisize others.."

ahbeng wa mntk ampun kalo word wa
melanggar tatasusila yh telah lu tetapkan...hehe smile always...

Wong Ah Beng said...

onanymous..
Hahahah sungguh keji lu punya komen.. Wa suka komen2 keji sebegini;

Sekilanya seseolang itu perlu perfect inside/out sebelum boleh kritik others, bermakna nobody's supposed to kritisize others.. Where's the fun there. Selupa laa pengkritik M'sian Idol or M'sia most Beautiful etc etc meleka pun talak perfect jua, tapi still masih mengkritik..So I feel that your look-in-the-mirror theory adalah talak belapa seshuai wor..

Ahah..bcos i thinking i'm soo right, therefore wa memaafkan lu kelana telah melanggar tartarsusila yg telah ditetapkan.. :D
ngeh ngeh ngeh


Kiss my asss!!